Scherenkust bij Stockholm

SaltkrakanVroeger keek ik vaak naar Astrid Lindgren jeugdfilms en -series en een daarvan over het eilandje Saltkråkan (Zeekraai) is me altijd bijgebleven.

malin

 

 

 

 

 

 

Vooral door de prachtige omgeving overigens. Saltkråkan is een eilandje dat tot de scherenkust van Stockholm behoort. De scheren bij Stockholm vormen als het om het aantal eilandjes gaat, de grootste eilanden archipel ter wereld.

1359567029_1335df71b1f325b3c36c779ad1866af7

 

 

Verder ben ik filmliefhebber en heb zo ook nogal wat Ingmar Bergman films gezien waaronder Sommaren med Monika (Zomer met Monika), een Bergman film uit 1957 die zich afspeelt in deze archipel. Tijdens de overtocht van Stockholm naar Helsinki voer De Wandelgek dwars door deze prachtige eilandengroep waarvan sommige eilanden maar een paar stappen groot zijn.

default_exc_bergman_03_0810071032_id_175625

 

Scherenkust (Fins: saaristo; Noors: skjærgård; Zweeds: skärgård) is de benaming voor kustgebieden met ondiep en vaak brak water en talrijke, meestal kleine rotsachtige eilanden, scheren genoemd.

Schären

 

 

 

 

Deze kustvorm komt langs het Skagerrak, de Oostzee, de Botnische Golf en voor de kust van het Russische Tajmyr-schiereiland voor. Bekend zijn onder andere de scherenkust van Bohuslän aan de Zweedse westkust, van Stockholm aan de Zweedse oostkust en van Turku en Åland aan de Finse zuidwestkust. Ook in Noorwegen, dat vooral bekend is om zijn grote fjorden aan de westkust, zijn scheren te vinden langs de hele kust met uitzondering van gebieden bij Lista, Jæren en het oostelijk gedeelte van de provincie Finnmark. Het bekendst is de scherenkust van het gebied Sørlandet, waaronder de provincies Aust-Agder en Vest-Agder vallen. In Rusland bevinden zich de relatief onbekende Mininascheren in de Karazee.

[galobj viewid=361]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.