Luberon gebergte – 2011

Hier in de zomer van 2011 een prachtige wandelvakantie gehad. Uitvalsbasis was Hotel “Mas-de-la-Tour” vlakbij Apt, midden in het “Parc Naturel Regional du Luberon”.
Ik heb hier 5 wandelingen langs diverse GR’s gelopen:

1. (13 a 14 km) Mas-de-la-Tour –> Gargas –> Apt –> Le Chene –> Perrotet –> Mas de la Tour (GR 653d)
2. (27 km) Mas-de-la-Tour –> Roussilion –> Gordes –> Roussilion –> Mas-de-la-Tour (GR 6 – GR 97)
3. (8,5/9km) Gordes –> Abdij van Senanque –> Gordes (GR 6 – GR 97)
4. (16 km) Mas-de-la-Tour –> Roussilion –> Mas-de-la-Tour
5. (22 km) Mas-de-la-Tour –> Perrotet –> Le Chene –> Pont Jullien –> Bonnieux –> Pont Jullien –> Le Chene –> Perrotet –> Mas-de-la-Tour (GR 653d & GR de Pays du Tour des Claparèdes)

De Luberon is een bergmassief in de Franse departementen Alpes-de-Haute-Provence en Vaucluse en een oost-west gerichte uitloper van de Alpen.

Het massief is ongeveer 60 km lang en 5 km breed.

Geografie

Kaart van de Luberon

Ligging

De Luberon ligt zo’n 70 km ten noorden van Marseille en wordt begrensd door de Calavon en de Monts de Vaucluse in het noorden en de Durance in het zuiden. Aan de rand hebben zich vier steden ontwikkeld: Apt ten noorden, Cavaillon ten westen, Pertuis ten zuiden en Manosque in het oosten.

Vallei van de Aiguebrun vanaf het fort van Boux

Reliëf

Het massief bestaat uit meerdere delen. Meestal spreekt men enkel over de “Grand Luberon ” en de “Petit Luberon“. De rivier de Aiguebrun stroomt van noord naar zuid door het massief en vormt zo de scheiding tussen de Grote en de Kleine Luberon. Het hoogste punt is de Mourre Nègre, 1125 m hoog in de Grand Luberon.

Hydrografie

Bronnen

De Petit Luberon en een deeltje van de Grand Luberon vormen een karstgebied. Door neerslag en infiltratie zijn er talrijke kloven en galerijen ontstaan. Dit water komt terug aan de oppervlakte langs talrijke kleinere bronnen, waarvan het water zich tot steeds grotere beken samenvoegt, om uiteindelijk in de Durance uit te monden.

Watervlak

Het enige watervlak van betekenis in deze streek is de Etang de la Bonde, 30 hectare groot, 500 meter diameter en 2 tot 5 m diep. Het is gelegen in de gemeenten Cabrières-d’Aigues en La Motte d’Aigues. De bergbeekjes van Pissay en van Pas de l’Oulle vormen de aanvoer van deze vijver sinds de vijftiende eeuw via een aquaduct. Het water is niet drinkbaar en dient voor irrigatie. Zwemmen, windsurfen en vissen zijn toegelaten.

Geologie

Lithymnates laurenti, Oligoceen, gevonden in Céreste, Museum voor Natuurgeschiedenis van Karlsruhe

De rotsen van de Luberon zijn gevormd tussen eind secundair en midden tertiair. De streek is rijk aan fossielen.

Klimaat

Het klimaat is voornamelijk mediterraan, met evenwel een invloed van het bergklimaat die zich uit door strengere winters met meer vorstdagen dan de beneden-Provence. De westelijke kant is vaak blootgesteld aan de mistralwind. [Bron: Wikipedia – Luberon (gebergte)]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.