Wandeling 1: Mas-de-la-Tour > Apt > Mas-de-la-Tour (13 a 14km)

De 1e wandeling was via Gargas naar Apt, dat centraal ligt in het Nationaal Park. Apt is een stad en gemeente in het Franse departement Vaucluse. De stad is een onderprefectuur van dit departement. Tevens is het de belangrijkste plaats van het Luberongebergte. In 1999 woonden er circa 11.500 mensen. De inwoners worden Aptésiens genoemd. Door de stad stroomt de Calavon. Vlakbij dat riviertje heb ik een terrasje opgezocht om toc even een biertje te nemen.

Geschiedenis

De stad werd gesticht in de Romeinse tijd en heette destijds Colonia Apta Julia. Het Romeinse Apt lag aan de Via Domitia. Hadrianus moet in Apt zijn geweest want hij liet zijn geliefde paard Borysthenes daar onder een monument met een bewaard gebleven gedicht, begraven.

Vanaf de derde eeuw tot aan de Franse Revolutie was Apt een bisschopszetel. Aan het einde van de 16e eeuw overstroomde de stad toen de Calavon buiten haar oevers trad, hetgeen de stad zwaar beschadigde. Na de overstroming volgden vrij snel na elkaar drie pestepidemieën.

Bezienswaardigheden

De voormalige kathedraal Sainte-Anne is het oudste aan de heilige Anna gewijde heiligdom van Frankrijk. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de elfde eeuw, maar heeft verscheidene verbouwingen ondergaan. In de apsis bevindt zich een gebrandschilderd raam uit de 14e of de 15e eeuw met een voorstelling van de heilige Anna met Maria en Jezus. De Chapelle Sainte-Anne, de eerste zijkapel in de linkerzijbeuk is gebouwd in 1660, het jaar waarin Anna van Oostenrijk er op bedevaart kwam. Hier worden relieken van de heilige bewaard. De crypte van de kathedraal heeft twee verdiepingen, de ene in vroeg-Romaanse en de andere in Romaanse stijl.

Het archeologisch museum is gevestigd in een herenhuis uit de 18e eeuw en heeft een collectie met voorwerpen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd.

De Tour de l’Horloge dateert uit de 16e eeuw.

Apt was vooral een gezellig oud plaatsje met mooie straatjes en gezellige pleintjes.

Via GR 653d liep “De Wandelgek” terug naar Le Chene en het kleine gehuchtje Perrotet dat door velden vol druivenranken is omringd, naar Mas de la Tour.

[galobj viewid=33]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.