Wandeling 2: Mas-de-la-Tour > Roussilion > Gordes > Retour (27km)

De 2e dagwandeling was een fikse. Vooral vanwege de warmte overigens. Via Roussilion, het rode kunstenaarsdorpje temidden van de okerheuvels, liep ik naar het arendsnest van Gordes, zo kun je dit Village Perché wel noemen.

Gordes is een gemeente en dorpje in het Franse departement Vaucluse. Het dorp ligt op een vooruitspringende rots van het Luberon-gebergte. De gemeente meet 48,04 km² en telt 2127 inwoners (2005).

Het dorp wordt door de Association des plus beaux villages de France beschouwd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk en trekt dan ook veel toeristen, vooral in de zomer.

Bovenin het dorp ligt een kasteel, dat gebouwd werd rond 1525. Het verving een eerder kasteel uit de 11e eeuw. Het is gebouwd in een overgangsstijl tussen een middeleeuwse weerbare burcht en de sierlijkere renaissance. In het kasteel heeft de op-art-kunstenaar Victor Vasarely een tijd zijn atelier gehad. Nu is er een museum met werken van de Vlaamse schilder Pol Mara, die in Gordes heeft gewoond.

Aan de voet van het dorp ligt de Village des Bories, een dorpje met stenen hutten uit de 18e eeuw. Deze woningen zijn gebouwd in een stijl die men in de streek rondom Apt al vanaf ca. 5000 v.Chr. hanteerde. Het dorpje wordt niet meer bewoond. Men heeft de woningen geheel gerestaureerd en tegenwoordig is de nederzetting een toeristische trekpleister.

Enkele kilometers buiten Gordes ligt de Abdij van Sénanque, een cisterciënzer abdij in romaanse stijl.

[galobj viewid=34]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.