1. Inverness: Hoofdstad van het Schotse Hoogland

Na een lange treinreis vanuit Londen naar Edinburgh en daar weer overstappend op de trein naar Inverness, arriveerde De Wandelgek hier vroeg in de avond. Een dag later vertrok hij weer voor een fikse fietstocht. Maar in de periode daarna bezocht hij Inverness diverse malen. Hij bezocht o.a. de Inverness Museum & Art Gallery. Inverness is voor de regio een prima uitvalsbasis.

Panorama van Inverness...

Panorama van Inverness…

 

Voetgangersbrug over de Ness...

Voetgangersbrug over de Ness…

Inverness (Schots-Gaelisch: Inbhir Nis, Schots: Innerness) is een stad (city) in Schotland, gelegen aan de noordzijde van de Great Glen, bij de monding van de rivier de Ness en wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden en het raadsgebied en voormalige regio Highland. Inverness heeft 51.832 inwoners.

Geschiedenis

In de elfde eeuw bevond de burcht van de door Shakespeare beroemd geworden koning Duncan zich in de stad, die vanwege het strategisch belang meerdere malen in andere handen is overgaan. De scepter werd er achtereenvolgens gezwaaid door de Engelsen, Robert Bruce, diverse Highland-Clans, de Lord of the Isles, aanhangers van de Jacobieten en Maria Stuart. Na de slag bij Culloden die de opstand van de Jacobieten beƫindigde in 1715 beval generaal Wade hier een van zijn citadelsteden op te richten om de orde met de Highlanders te herstellen. Vanwege de voortdurende plunderingen door de Highland-clans staan weinig historische gebouwen nog overeind. De huidige stad dateert grotendeels uit 19de eeuw toen de streek een grote bloei kende door de aanleg van het Caledonisch Kanaal en de komst van de spoorweg. Sinds december 2000 mag Inverness zich officieel een stad noemen.

Inverness Castle...

Inverness Castle…

Bezienswaardigheden

  • Caledonian Canal
  • Inverness Castle (19e-eeuws, tegenwoordige rechtbank)
  • Moray Firth
  • Ness
  • Saint Andrew’s Cathedral

[galobj viewid=407]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.