7. Fietstocht naar Queens View, de Linn of Tummel boswandeling (3,2187 km.) en Pitlochry (67,2 km.)

Vanaf de camping bij Aberfeldy (G) ging “De Wandelgek een fietstocht (67,2 km.) maken door de omgeving. Via de brug over de Tay fietste hij eerst naar Castle Menzies (B) en vervolgens verder over de B846 tot de Tay splitste met de Lyon en vervolgend deze weer volgend over de B846. Op dit stuk moest een heuvelrug worden beklommen en bovenop de heuvelrug sloeg het weer om en begon het te bliksemen en zwaar te regenen. Er was daar een stuk moorland met een klein loch (C) en daar heeft “De Wandelgek” onder een regenjas en dicht tegen de grond aan de bui en het onweer voorbij laten gaan. Daarna even opdrogen en weer verder fietsen. Het werd weer mooi zonnig en warm dus dat ging prima. Volgende bestemming was Queen’s View (D), een prachtig uitzichtpunt over Loch Tummel.

Grotere kaart weergeven

Kasteel Menzies

Het spectaculaire 16e eeuwse kasteel, Castle Menzies, gerestaureerd door de Menzies Clan Society, is de

Kasteel Menzies...

Kasteel Menzies…

thuisbasis van de Menzies Clan. Het ligt iets ten het westen van het dorpje Weem, in de buurt van Aberfeldy in de hooglanden van Perthshire en stond vroeger bekend als Weem Castle.

Het kasteel was voor meer dan 400 jaar de zetel van de Chiefs of Clan Menzies en is open in de zomer; gratis entree. Strategisch gelegen, was het betrokken bij de turbulente geschiedenis van de Hooglanden. Bonnie Prince Charlie, de Stuart pretendent op de troon, sliep twee nachten in het Kasteel op zijn weg naar de Battle of Culloden in 1746. De restauratie van het oude deel van het kasteel impliceerde de vernieling van een zeer rotte 18 de eeuwse vleugel. Een grote Victoriaanse balzaal werd echter behouden.

 

Koolzaadveld bij Kasteel Menzies...

Koolzaadveld bij Kasteel Menzies…

Het gerestaureerde kasteel is een prachtig voorbeeld van de architectonische overgang tussen een oude traditie van robuuste forten en het latere lichtbewapende verdedigbare kasteel. De muren zijn gemaakt van toevallig breuksteen en oorspronkelijk (ruw) gelaten. De hoekstenen, de torentjes en deur en raam zijn omringd door fijn uitgesneden blauw hardsteen. Deze aantrekkelijke en zeer harde steensoort werd ook gebruikt voor de architectonische details en monumenten in de nabijgelegen Old Kirk van Weem, dat werd gebouwd door de familie Menzies en bevat hun monumenten en rouwborden. Een sleutel om het te bezoeken is verkrijgbaar in de naburige cottage.

 

 

Queen’s View

Panorama vanaf Queen's View...

Fietsers bij Queen's View...

Fietsers bij Queen’s View…

Queen’s View is een locatie aan de oostelijke zijde van Loch Tummel in Schotland, langs de B8019, van waar men vanaf de noordelijke oever een panoramisch uitzicht heeft over dit loch en zijn omgeving. De Schiehallion is hier prominent aanwezig.

 

 

 

Queen's View over Loch Tummel...

Queen’s View over Loch Tummel…

 

 

Het is vanaf deze plek, volgens de overlevering, dat koningin Victoria in 1866 voor het eerst het landschap bewonderde.

Volgens een andere versie is het Isable of Mar, de vrouw van Robert the Bruce die deze plaats haar naam gaf.

Het uitzicht is hier inderdaad Koningin waardig…

 

Daarna fietste “De Wandelgek” verder naar de A9. Bij de samensmelting van de rivieren Gary en Tummel was een prachtig wandelgebied en “De Wandelgek” kon het weer niet laten om de wandeling genaamd de “Linn of Tummel” (3,2187 km.) (E) te gaan wandelen in noordelijke richting naar de kloof van Killiecrankie..

[galobj viewid=419]

Linn of Tummel Boswandeling

Linn of Tummel...

Linn of Tummel…

Linn of Tummel is een 19 hectare groot bosgebied dat ligt aan de samenloop van de riviertjes Garry en Tummel, vlakbij Pitlochry in Perthshire, Schotland. Het is eigendom van en wordt onderhouden door het “National Trust for Scotland”, en het grenst aan het andere eigendom van het Trust bij Killiecrankie.

De naam ‘Linn of Tummel’ komst uit het Schotse Gaelic en betekent ’pool of tumbling stream’. De naam stamt van het feit dat de Rivier Tummel over een waterval naar beneden dook voordat deze samenging met de Rivier Garry; maar, in 1950 verdween deze waterval nadat de nieuwe hydro-electriciteitscentrale het waterniveau van beide rivieren deed stijgen waardoor Loch Faskally ontstond.

Schotland_Pitlochry_1990_Img0015

 

Het gebied omvat een netwerk van meer dan 48 km aan wandelpaden. Ook vind je er een obelisk die het bezoek van Koningin Victoria in 1844 herdenkt. De flora en fauna omvat pijnmarters, otters, zilvervlek vlinders en lelietjes van dalen.

The National Trust for Scotland have owned this eigenaar van de Linn sinds 1944.

De foto hiernaast geeft een aardig beeld van de hoogte van de bomen in dit gebied (zie de kleine menselijke figuur rechts naast de boom).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de prachtige wandeling fietste “De Wandelgek” naar Pitlochry (F). Na hier wat te hebben gegeten fietste hij over de A9 en de A827 terug naar Aberfeldy (G). Het was flink gaan regenen en de zon ging onder waardoor het best uitkijken is met je fietsje op de Schotse wegen waar men fietsers niet zo gewend is.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.