Tuylermarkerpad (11 km.) (incl. aansluitend Landgoed Sterrebosch pad naar Deventer (20,1 km.))

Het Tuylermarkerpad is een Klompenpad (Zie: http://www.klompenpaden.nl). De wandeling voert veelal over boerenland, jaagpaden, paden langs afwateringskanalen en uiterwaarden, dus veelal over onverharde ondergrond en is 11 km. lang.

Wat zijn Klompenpaden?
Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen.
Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Tuylermarkerpad

Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen in het buitengebied van Terwolde. Ontdek het mooie buitengebied van Terwolde. Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen. Rust, ruimte en het IJssellandschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Tuylermarkerpad (11 km)
Startpunt: Cosmas en Damianuskerk aan de Vaassenseweg in Terwolde
Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Route verkorten/verlengen: het Tuylermarkerpad kan verkort en verlengd worden. Dit staat aangegeven op de kaart in de brochure en in het veld met markering.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee en wild loopt. Om de dieren niet te verstoren zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip. Dit is ook aangegeven op de openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Horeca: Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59, Terwolde (geopend van di t/m wo, vanaf 15.00 uur en do t/m zo vanaf 11.00 uur) en Restaurant ‘t Diekhuus, Bandijk 2 Terwolde (geopend di t/m za).

Folder Tuylermarkerpad met uitvoerige routebeschrijving...

Folder Tuylermarkerpad met uitvoerige routebeschrijving…

Verkooppunten Brochure:
Coop Terwolde, molenweg 1, Terwolde
VVV Twello, Marktplein 11a, Twello
Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59, Terwolde
Rustpunt Albers, Zeedijk 11, Nijbroek
Veluws Bureau voor Toerisme, Deventerstraat 18, Apeldoorn
Stichting Promotie Deventer Musea, Brink 58, Deventer

Meer informatie: http://www.klompenpaden.nl/paden/gelderland/224-tuylermarkerpad.html

De zeer handige klompepaden app

De zeer handige klompepaden app

Tip: Er is ook een prachtige app voorhanden: “de klompenpaden app” waarmee u uw positie tijdens de wandeling via gps kunt volgen en waarmee u de wandeling dmv informatieve filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten kunt verlevendigen. Meer informatie vindt u hier:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.knowlogy.jimbo.klompenpaden

Apple: https://itunes.apple.com/app/id558475645

 

Het is ook mogelijk de wandeling te verlengen met het Landgoed Sterrebosch pad, waardoor u de wandeling start en eindigt op het stationsplein van Deventer en deze een lengte krijgt van 20,1 km. Het Landgoed Sterrebosch pad is GEEN klompenpad!

Hieronder wordt niet het klompenpad beschreven, want de beschrijving daarvoor vindt u in de klompenpaden folder of op de klompenpaden app, maar ik beschrijf wel de aansluiting op het Landgoed Sterrebosch pad van en naar Deventer.

Het aansluitpunt op het Landgoed Sterrebosch pad is in de beschrijving aangegeven met:Hiker3

Begin van de oficiële route:

Hiker6Het officiële startpunt en eindpunt van de wandeling ligt op de Brink van Terwolde (1), waar ook een groot informatiebord te vinden is over deze route. Daarnaast is er parkeerruimte en een Coop supermarkt waar routekaartjes voor het Tuylermarkerpad (11 km.), het Woldermarkerpad (7 km.) en het Niebroekerpad (14 km.) worden verkocht (allemaal klompenpaden die op elkaar aansluiten). 

Startpunt wanneer u vanaf het Landgoed Sterrebosch pad komt:

Tuylermarkerpad logo

Hiker3Indien u hiervoor het eerste deel van het Landgoed Sterrebosch pad heeft gevolgd, dan sluit deze bij punt (9) op onderstaande kaart naadloos aan op het Tuylermarkerpad. U loopt vanaf de Meermuidense weg via een poortje in een heg, stijl een de dijk af een klein stukje bos in. Volg vanaf hier de blauwe klompenpad schildjes (zie afbeelding rechts) op de route.

Nadat u het Tuylermarkerpad heeft afgerond kunt u bij het Hiker2 symbool het Landgoed Sterrebosch pad naar Deventer afronden.

Tuylermarkerpad_routekaartTuylermarkerpad_Deventer_001

[galobj viewid=426]

Terwolde

Terwolde is een dorp in de gemeente Voorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt aan de westoever van de IJssel, ongeveer 4 km stroomafwaarts vanaf Deventer. Terwolde telde in 2012 1820 inwoners, inclusief buitengebieden maar exclusief het naburige De Vecht.

In 2010 heeft Terwolde zijn 1050-jarige bestaan gevierd.

Damianuskerk in Terwolde...

14e eeuwse dorpskerk van Terwolde…

In het centrum van het dorp staat de uit de 14e eeuw stammende protestantse dorpskerk, die tot de Reformatie was gewijd aan de heiligen Cosmas en Damianus. Bij een restauratie in de jaren negentig zijn een groot aantal muurschilderingen blootgelegd die dateren van eind vijftiende eeuw tot ca. 1540.

In het centrum van het dorp, in het gebouw waar vroeger de dorpsschool was gevestigd, vindt nu het dorpshuis een onderkomen. Ook zijn er diverse faciliteiten; winkels waaronder een supermarkt, snackbar, medisch centrum en een kleine bibliotheek. Aan de rand van het dorp, bij de buurtschap De Wijk staat korenmolen de Ooievaar.

 

De Wijk (Voorst)

Korenmolen De Ooievaar in De Wijk...

Korenmolen De Ooievaar in De Wijk…

De Wijk is een buurtschap in de gemeente Voorst, in de provincie Gelderland. Het maakt deel uit van Terwolde en ligt tussen de kern van Terwolde en Twello dicht bij de rivier de IJssel. De buurtschap is plaatselijk beter bekend als “de Wiek”.

Het buurtschap is ontstaan op het voormalige landgoed de Wijk, ook wel Wijkskamp genoemd. Toen het landgoed te gelde werd gemaakt werd langs de Wijkseweg de grond in kleine kavels verkocht waarop men woningen bouwde.

Op De Wijk staat De Ooievaar, de korenmolen van Terwolde en Pniël, een kerkgebouwtje uit 1903 dat in gebruik is als woonhuis.

Hiker6Tip: Als u aangekomen bent bij punt (5) in de route kunt u besluiten om een paar honderd meter van de route af te wijken. Sla in dat geval hier rechts- ipv linksaf en loop 100 a 200 meter langs deze weg , waarna u vlak voor een drukke weg aan de rechterkant korenmolen De Ooievaar van dichtbij kunt bekijken. Loop daarna de 100 a 200 meter terug naar punt (5) en vervolg de route van het klompenpad.

De Ooievaar (Terwolde/De Wijk)

De Ooievaar...

De Ooievaar…

De Ooievaar (voorheen Holtermansmolen) is een korenmolen aan de Wijkseweg in Terwolde, in de Nederlandse gemeente Voorst (provincie Gelderland). Het is een achtkante stellingmolen.

Al in 1854 werd ter plekke een molen gebouwd, een grondzeiler die in 1896 uitbrandde. De opvolger was een rietgedekte stellingmolen, die op 5 april 1973 eveneens door brand werd verwoest. Voor het achtkant werd gebruikgemaakt van de onttakelde Holtermansmolen, die daarmee voor de vierde keer werd verplaatst. Op 2 april 1987 was de molen uitwendig gereed, maar het duurde tot 1990 voordat hij maalvaardig was.

De molen is uitgerust met twee koppel maalstenen en heeft daarnaast de nodige apparatuur voor het verwerken van meelproducten. De roeden van het wiekenkruis hebben een lengte van 25,20 meter. De binnenroede heeft het systeem Van Bussel met Ten Have-kleppen. De buitenroede is uitgerust met het systeem Fauël.

De Ooievaar maalt graan voor de bakkers in de omgeving.

De Dijkstoel...

De Dijkstoel…

Hiker6Indien u aan het einde van de route punt (10) bent gepasseerd, komt u even later aan uw rechterhand De Dijkstoel weer tegen en steekt u opnieuw de weg over om de Meermuidenseweg te volgen.

Vervolg uw route op het Landgoed Sterrebosch pad (9,1 km.):

NaHiker2 enige tijd ziet u rechts weer het poortje in de heg (9) waar u het Tuylermarkerpad begon. Volg vanaf hier weer het Landgoed Sterrebosch pad.

Voor de beschrijving van het Landgoed Sterrebosch pad zie: Landgoed Sterrebosch pad

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.