4. Eindelijk: Wandelen in de Lage Tatra op de Chopok (2.024 m.)

Na een goede nachtrust en ontbijt liep De Wandelgek naar de bushalte bij de camping (die op de weg tussen Liptovsky Mikulas en Jasna lag) en nam een bus naar Jasna (op 1200 m. boven NAP), dat aan de voet van de meer dan 2.000 meter hoge Chopok lag.

Jasna

Jasná is een klein dorp in het midden van Slowakije in het lage Tatragebergte. De plaats is onderdeel van de gemeente Demänovská Dolina.

Bij het dorp ligt het grootste skigebied van Slowakije. Dit gebied ligt aan beide zijden van de berg Chopok (2024 meter hoog). Het is een gevarieerd skigebied met makkelijke blauwe pistes voor de beginners, een uitgebreid aanbod van rode pistes voor de gevorderde skiërs en voor de liefhebbers is er zelfs een volledige freeride-zone aan de achterkant van Chopok. Zahradky (6-zetellift) & biela put (4-zetellift) zijn de twee grootste gebieden van het hele gebied.

Chopok

Wandelen langs steile wanden op de Chopok...

Wandelen langs steile wanden op de Chopok…

Chopok (2024 m) is de derde hoogste piek van de Lage Tatra bereik (net na de naburige Ďumbier en Štiavnica bergen) in het centrum van Slowakije. De piek biedt een Panoramatic Gezien Hoge Tatra, Liptov en de vallei van Hron. Er is een chalet (genaamd Kamenná Chata) gelegen in de buurt van de top.

Prachtig aangelegde wandelpaden in Lage Tatra...

Prachtig aangelegde wandelpaden in Lage Tatra…

 

 

 

 

 

 

 

Het was die dag eindelijk eens mooi zonnig weer en De Wandelgek rausde de Chopok op op weg naar de top.Onderweg ontmoette hij enkele wandelaars uit Berlijn met wie even over de wandeltocht en het weer werd gesproken (“er zat verandering in de lucht”). Daarna weer verder over overigens prachtige met grote platte stenen aangelegde paden.

 

Het laatste stuk naar de top van de Chopok...

Het laatste stuk naar de top van de Chopok…

Voorbij de boomgrens liep De Wandelgek naar de laatste klim waarbij de top al goed zichtbaar was, maar de Berlijners hadden gelijk. De lucht was aan het veranderen. Grijze mistflarden en donkere wolken begonnen te voorschijn te komen vanachter de top. De Wandelgek besloot rechtsomkeert te maken nu het nog kon.

 

 

 

 

 

 

 

Prachtig glaciaal gevormd dal...

Prachtig glaciaal gevormd dal…

Onderweg naar beneden was vooral het uitzicht op een prachtig glaciaal gevormd dal met morenen en een mooi bergmeer prachtig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bergstroompje op de Chopok...

Bergstroompje op de Chopok…

Een deel van de afdaling ging via een stijl weggetje (eigenlijk een zelfbedachte afkorting van de route die directer omlaag ging om zo het slechte weer voor te blijven) dat eerder een drooggevallen bergbeekje leek. Er lagen overal dikke ronde stenen en het was door de steilte daarom nodig om voorzichtig af te dalen, zeker toen een hevige regen- en onweersbui losbarstte.

Uiteindelijk beneden aangekomen lag daar een weg en vond De inmiddels doorweekte Wandelgek een bushokje om te schuilen. De bus naar Jasna was echter net weg.

Na de zware regenbui die zeker drie kwartier aanhield brak heel snel de zon weer door.

Daarom begon De Wandelgek aan een wandeling over de weg naar Jasna. De bermen stonden vol met bloeiende plantjes die door de vele regen van de afgelopen periode een goede zomer doormaakten. Van De Wandelgek mocht het wat minder nat zijn.

Vanuit Jasna werd teruggereisd naar Liptovsky Mikulas en de camping waar een paar welverdiende pivo’s werden gedronken.

 

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.