2. Kathmandu

Kathmandu (Nepalees: काठमांडौ) is de hoofdstad van Nepal. De bevolking bestaat uit 989.273 personen (2010). 2,5 miljoen mensen wonen in de agglomeratie.

De stad is gelegen in een vallei aan de rivier de Vishnumati op 1350 meter boven zeeniveau.

De stad is bekend om zijn vele Boeddhistische en Hindoeistische tempels en paleizen, waarvan de meeste uit de 17e eeuw dateren. De grootste stupa van Nepal is Bouddhanath in de wijk Bouddah; de belangrijkst tempel is Pashupatinath niet ver van het vliegveld. In Kathmandu staan vele paleizen die tegenwoordig vaak dienst doen als ministerie. De bekendste paleizen zijn het Hanuman Dhoka aan het beroemde werelderfgoed Durbar Square. In de Kathmandu vallei bevinden zich nog zes andere monumenten van de werelderfgoedlijst. Het andere paleis staat vlakbij Thamel en is het voormalige paleis van de Nepalese koninklijke familie dat tegenwoordig een museum is.

Kathmandu is populair bij westerse toeristen, die zich voornamelijk in de wijk Thamel concentreren. Het is vooral in trek voor cultuur- en rugzaktoeristen. Ook is het een voorstation voor bergbeklimmers van de Himalaya.

Sinds de Tibetaanse diaspora nam Kathmandu in de tweede helft van de 20e eeuw Tibetaanse vluchtelingen op.

Durbar Square

[Bron: Wikipedia – Kathmandu]

[galobj viewid=42]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.