Theemspad langeafstandswandeling: 2b. Henley-on-Thames

Henley-on-Thames

Henley-on-Thames is een plaats in het bestuurlijke gebied South Oxfordshire, in het Engelse graafschap Oxfordshire. De plaats ligt aan de Theems (Thames) en telde in 2001 10.646 inwoners.

De plaats heeft een grootse roeihistorie met Leander Club, de oudste roeivereniging ter wereld en (een van) de meest prestigieuze roeiwedstrijd(en) ter wereld, de Henley Royal Regatta.

Op het bij Henley gelegen landgoed Greenlands is de Henley Business School gevestigd. Het is de oudste managementschool in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd in 1945 opgericht als een burgerlijk equivalent van de militaire academie. De school heette oorspronkelijk het Administrative Staff College, maar werd later omgedoopt tot Henley Management College. Bij de fusie in 2008 met de businessschool van de Universiteit van Reading is de naam veranderd in Henley Business School.

Onderstaande foto laat het marktplein van Henley zien…

Transport

Het treinstation van de stad bevindt zich op de Henley Branch Lijn uit Twyford. Er zijn rechtstreekse treinen naar Londen Paddington tijdens de piekuren. Op andere tijden moet men overstappen op treinen bij Twyford. Er zijn express mainline spoorwegdiensten van Reading (6 mijl of 10 km afstand vanaf Henley) naar Paddington. Treinen uit High Wycombe (12 mijl of 20 km afstand vanaf Henley) naar Londen Marylebone. De snelweg M4 (knooppunt 8/9) en de M40 (afrit 4) zijn beide ongeveer 7 mijl (12 km) verwijderd vanaf Henley. De busdienst rond de stad wordt beheerd door Whites Coaches als routes 151, 152, 153 en 154; andere routes worden verzorgd door Arriva Shires & Essex, Thames en Courtney Coaches.

Monumenten en bouwsels

Henley Bridge is een vijf boogbrug over de rivier, gebouwd in 1786. Het is een monumentaal gebouw. In de loop van 2011 onderging de brug een £ 200.000 kostend reparatieprogramma, nadat zij door de boot Crazy Love in augustus 2010 was geraakt en beschadigd.

 

Ongeveer een mijl stroomopwaarts van de brug ligt de Marsh sluis.

Chantry House is een tweedegraads monumentaal pand in de stad. Het is ongebruikelijk ingedeeld omdat het meer verdiepingen aan de ene kant heeft dan aan de andere kant.

De Kerk van Engeland parochiekerk De heilige maagd Maria is in de buurt, en heeft een 16e-eeuwse toren.

The Old Bell is een pub in het centrum van Henley. Het gebouw dateerd uit 1325: het oudste gebouw in de stad.

Om Koningin Victoria’s Jubileum te vieren, werden 60 eiken geplant in de vorm van een Victoria Cross in de buurt van Fair Mile.

Twee opmerkelijke gebouwen net buiten Henley, in Buckinghamshire, zijn:

Fawley Court, een rood bakstenen gebouw, ontworpen door Christopher Wren voor William Freeman (1684) en vervolgens is het interieur herontworpen door James Wyatt en is het tuinlandschap ontworpen door landschapsarchitect Lancelot “Capability” Brown.
Greenlands, dat zijn huidige vorm kreeg toen het eigendom was van W. H. Smith is nu de thuisbasis van de Henley Business School

Bekende instellingen en organisaties

Het River and Rowing Museum, gevestigd in Mill Meadows, is het enige museum van de stad. Het werd opgericht in 1998, en officieel geopend door Koningin Elizabeth II. Het museum, ontworpen door de architect David Chipperfield, voorziet ons van informatie over de rivier de Theems, de roeisport en de stad Henley zelf.

De Universiteit van Reading’s Henley Business School is vlakbij Henley, net als Henley College. (De Wandelgek was net voorbij de laatste gewandeld en bracht de nacht door in de eerste).

Roeien

Henley is een wereldberoemd centrum voor roeien. Elke zomer wordt de Henley Royal Regatta gehouden op Henley Reach, een natuurlijk recht stuk van de rivier net ten noorden van de stad. Het werd kunstmatig verlengd. Het evenement werd Koninklijk in 1851, toen prins Albert beschermheer van de regatta werd.

Andere regatta’s en roeien races worden gehouden op hetzelfde stuk rivier, zoals de Henley Women’s Regatta, de Henley Boat Races voor vrouwen en lichtgewicht teams tussen Oxford en Cambridge University, Henley Town and Visitors Regatta, Henley Veteran Regatta, Upper Thames Small Boats Head, Henley Fours en Eights Head, en Henley Sculls. Deze “Heads” trekken vaak sterke bemanningen aan, die medailles op nationale kampioenschappen hebben gewonnen.

Nu bereikte De Wandelgek opnieuw de oever van de rivier en daarmee ook weer het Thamespath.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *