Kiruna

Na een mooie busrit vanuit Nikkaluokta kwamen we ergens in de ochtend aan in Kiruna. Het was weer zonnig en prachtig weer en hier waren geen muggen. Mijn eerste indrukken van de stad betroffen hoe ruim deze stad was opgezet en hoe schoon alles er was. We zouden later op de dag verder reizen naar het Noorse Narvik, via de beroemde ijzerertsspoorlijn. In de paar uur die we hier doorbrachten bezocht “De Wandelgek” o.a. de mooie maar moderne kerk, die in de vorm van een Samen/Lappen tent is gebouwd.

De stad Kiruna is opgericht in 1900, in een gebied waar al eeuwenlang Samen woonden. Nadat er ijzererts gevonden was en de technologie zich zodanig ontwikkelde dat deze ontgonnen kon worden, werd besloten de Ertsspoorlijn naar Narvik aan te leggen, van Luleå langs de mijnen van Gällivare en Kiruna. De spoorlijn was in 1899 af tot Kiruna en in 1903 af tot Narvik. Al na een paar jaar was Kiruna een geplande stad, onder leiding van de eerste lokale chef van de mijn, Hjalmar Lundbohm. De hoofdmijn, Kiirunavaara, is geopend in 1901 en is nog steeds in gebruik. Twee andere mijnen, Luossavaara en Tuolluvaara, zijn in de jaren ’20 geopend en in de jaren zeventig gesloten. Rond die tijd is de mijnbouw overgegaan van dagbouw naar schachtbouw De haven in Luleå bevriest, dus de meeste erts wordt via Narvik geëxporteerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Zweden officieel neutraal, maar leverde wel de grondstof voor de meeste tanks van nazi-Duitsland. Het Duitse leger voerde ook militair materiaal door.

Het beginnen van een nieuw, dieper niveau in de mijn betekent een groot risico voor een zekere instabiliteit van de ondergrond onder een gedeelte van de stad. Daarom wordt een successieve verplaatsing van een deel van de stad, met name het centrum, voorbereid. De eerste gebouwen zullen vermoedelijk kort na 2010 verplaatst gaan worden. Ook een nieuwe strekking van de spoorlijn is in aanbouw.

Kiruna is het centrum van de gemeente en bevat voorzieningen op sociaal en cultureel gebied. Toeristen bezoeken de mijn, het stadhuis, de kerk, en ‘s winters het nabijgelegen IJshotel in Jukkasjärvi.

Klimaat

Kiruna heeft een sub-arctisch klimaat. ‘s Winters koelt het af tot -20C. In de bossen in de omgeving kan het twintig graden kouder zijn. ‘s Zomers is het overdag 15–25 graden. Doordat het boven de poolcirkel ligt, is er van begin december tot begin januari poolnacht en gaat de zon ‘s zomers bijna twee maanden lang niet onder.

[galobj viewid=98]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.