Bergen

In Bergen verbleef “De Wandelgek” 3 dagen, waarbij hij de oude haven van Bryggen bezocht met het prachtige in middeleeuwse stijl gebouwde houten havenfront en de achterliggende steegjes met pakhuizen. Daarna de hogeren stadsdelen bezocht zoals Sandviken, dat ook bijna geheel uit houten huizen bestond, maar an wit gekleurd. Voorbij Sandviken lag Oud Bergen (Gamle Bergen) het openlucht museum van de stad.

Ook op cultureel gebied heeft “De Wandelgek” in Bergen genoten. Zo heeft hij het huis Troldhaugen bezocht, gelegen aan een idyllisch meer met vele kleine beboste eilandjes, waar de bekendste klassieke Noorse componist Edvard Grieg woonde en waar hij in een klein huisje aan het meer zelf, zijn composities schreef. Grieg is natuurlijk bekend van de Peer Gynt suite en van zijn prachtige pianoconcerten.

In Bergen werd dit jaar het 150ste geboortejaar van Edvard Grieg gevierd met het groots opgezette Grieg Festival. In de Grieg Hallen was ter gelegenheid daarvan een grote tentoonstelling en er kon live naar veel van zijn muziek worden geluisterd.

Bergen is een gemeente in de Noorse provincie Hordaland en tevens de op één na grootste stad van Noorwegen. De gemeente telde op 15 augustus 2008 250.000 inwoners.

Bergen wordt ook wel de stad tussen de zeven bergen (de syv fjell) genoemd. Eén van de bergen waaraan de stad zijn naam dankt is Fløyen. Van hieruit is er een goed uitzicht over de stad. Om op de top te komen kun je gebruikmaken van een kabeltrein, Fløibanen. De hoogste van de zeven bergen is Ulriken.

Bryggen, het middeleeuwse bestuurs- en handelscentrum en de kern van Bergen, ligt aan de baai Vågen en staat nu op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Er zijn diverse musea in Bergen zoals Troldhaugen, het voormalige huis van Edvard Grieg. De stad heeft ook een aquarium, Akvariet i Bergen.

De stad is een populair beginpunt voor vakantiegangers die de Noorse fjorden, bergen en gletsjers willen zien. Deze stad is het zuidelijke begin- en eindpunt van de Hurtigruten, een scheepsroute voor goederen- en passagiersverkeer langs de Noorse westkust.

De stad heeft een universiteit (Universitetet i Bergen) waarvan vooral het Zeeonderzoeksinstituut internationaal zeer gerenommeerd is.

Geschiedenis

Bergen werd volgens de overlevering in 1070 gesticht door koning Olav Kyrre. Tot 1299 was het de hoofdstad van Noorwegen. Tegen het einde van de 13e eeuw werd het een van de belangrijkste Hanzesteden.

In 1665, tijdens de Tweede Nederlands-Engelse Oorlog, werd in de baai een hevige zeeslag uitgevochten tussen een Engelse oorlogsvloot aan de ene kant en een Nederlandse koopvaardij- en oorlogsvloot uit Oost-Indië en het Noorse garnizoen van Bergen aan de andere kant. De Engelsen werden uiteindelijk verslagen en moesten hun schepen terugtrekken, maar verloren geen schepen. Een kanonskogel die tijdens de slag insloeg in de kathedraal van Bergen is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Zie verder Slag in de baai van Bergen.

Cultuur

Bergen is de geboortestad van de beroemde componist Edvard Grieg en de Deens-Noorse schrijver Ludvig Holberg. Het filharmonisch orkest van Bergen is in 1756 opgericht en is een van de oudste orkesten ter wereld. Elk jaar wordt een groot cultureel festival gehouden, de Festspillene (Bergen International Festival). Ook wordt elk jaar het Grieg International Choir Festival in de stad gehouden.

Veel bekende bands, waarvan er sommige ook internationaal zijn doorgebroken, komen uit studentenstad Bergen. De groepen Röyksopp en Kings of Convenience zijn bijvoorbeeld bekend geworden in deze stad. Zij maken deel uit van de zogenaamde Bergensbølgen, de “Bergense golf”. Bergen geldt ook als een bakermat van black metal. Vele pioniers van dit subgenre van metal zijn opgericht in Bergen, waaronder Immortal, Burzum, Gorgoroth, Enslaved, Borknagar en Taake. Jaarlijks vindt er eind augustus een internationaal metalfestival plaats in Bergen.

In 1986 vond in Bergen het Eurovisiesongfestival plaats. In 1991 werd in de stad het Universeel Esperantocongres gehouden. In 2000 was Bergen een culturele hoofdstad van Europa.

[galobj viewid=100]

Na drie zonnige dagen vertrok “De Wandelgek” per trein richting Stockholm in Zweden…

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.