6. Istanboel Ten noorden van het Taksim plein

A. Het Yildiz Park

Yıldız Park (Turks: Yıldız Parkı) is een historisch stadspark in het district Beşiktaş van Istanboel, Turkije. Het is een van de grootste openbare parken in Istanboel. Het park is gelegen in de wijk Yıldız tussen de paleizen van Yıldız en Ciragan.

Yıldız Park maakte ooit deel uit van de keizerlijke tuin van het Yıldız-paleis. Met uitbreiding van de hellingen van het paleis werd dit ommuurde park uitsluitend bestemd voor de bewoners van het paleis tijdens het bewind van Sultan Abdülhamit II.

B. De Bosporusbrug

De Bosporusbrug (Boğaziçi Köprüsü) is een 1.590 meter lange en 39 meter brede overspanning van de Bosporus die het Europese deel van Istanboel (Ortaköy) verbindt met het Aziatische deel (Beylerbeyi). Het wegdek hangt circa 65 meter boven het wateroppervlakte en het is de op twaalf na grootste brug ter wereld. Dagelijks gaan er 180.000 voertuigen overheen.

Geschiedenis

De eerste minister-president Adnan Menderes stelde al in 1957 voor om de Bosporus te overbruggen maar pas in 1968 werd voor het ontwerp een contract gesloten met het Britse firma Freeman Fox & Partners. De constructie werd ontworpen door Sir Gilbert Roberts. In februari 1970 begon de bouw door de Turkse firma Enka Construction & Industry Co. met als onderaannemers het Britse Cleveland Bridge & Engineering Co. Ltd. en het Duitse Hochtief AG. Aan het project hebben 35 ingenieurs en 400 werklui gewerkt. De brug werd een dag na de 50e verjaardag van de Turkse Republiek op 30 oktober 1973 geopend door president Fahri Korutürk en minister-president Naim Talu en de bouwkosten worden geschat op circa $ 200 miljoen. Tegenwoordig is er de Tweede Bosporusbrug, de Fatih Sultan Mehmetbrug.

Alleen voor gemotoriseerd verkeer

Omdat de brug geliefd was bij zelfmoordenaars is de verbinding voor voetgangers en fietsers afgesloten. In 2001 stierven 24 van de 146 mensen die van de brug waren gesprongen. In 2002 waren dat er 38 van de 190.

C. Ortakoy

Ortaköy is een wijk in het Europese deel van Istanboel, Turkije. Het hoort tot het district Beşiktaş. In Byzantijnse en Ottomaanse tijden was het een dorp (Köy is Turks voor dorp) aan de Bosporus. Vanaf de Ottomaanse tijd leefden er verscheidene etnische groepen in Ortaköy. Ook nu nog vindt men er naast Turken ook Grieken, Armeniërs en Joden, maar in zeer kleine aantallen. De wijk is een populaire bestemming voor toeristen in Istanbul, door historische architectuur van diverse religieuze aard en de relatief rustige uitstraling van de buurt in vergelijking met de metropool Istanbul. Een van de meest kenmerkende gebouwen in Ortaköy is de Büyük Mecidiye Camii, een Ottomaanse Barokke moskee. De moskee werd gebouwd door de Armeense vader en zoon, Garabet Balyan en Nigoğayos Balyan, uit de beroemde Ottomaans-Armeense architecten-familie. Deze familie bouwde ook buiten Ortaköy vele gebouwen, waaronder het Dolmabahçepaleis.

[galobj viewid=137]

 

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.