8. Istanboel Onze-Heiland-in-Chora-kerk

De Chorakerk in Istanboel werd in het jaar 550 gebouwd. Het eerste gebouw is echter verwoest tijdens een aardbeving, waarna de kerk in de 11e eeuw werd herbouwd door Maria Dukaina, de schoonmoeder van keizer Alexios I. Deze liet ook prachtige mozaïeken aanbrengen. Deze drielagige mozaïeken zijn goed bewaard gebleven.

 

 

De Chorakerk werd in 1510 door Atik Ali Pasja, grootvizier onder Bayezid II, tot moskee omgebouwd, de Kariye Camii. Daarvoor werden alle mozaïeken overkalkt, omdat in een moskee afbeeldingen van mensen en dieren verboden zijn. Tussen 1948 en 1959 is de Chorakerk, voor zover mogelijk, gerestaureerd. Vandaag de dag is het een museum.

 

 

 

 

 

 

 

[galobj viewid=141]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.