1. Bretagne: Île de Noirmoutier

Île de Noirmoutier of het eiland Noirmoutier is een eiland voor de Franse kust in de baai van Bourgnef, even te zuiden van de monding van de Loire.

[galobj viewid=149]

Geografie

Het eiland bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden delen: rotsen in het noorden, Île d’Her genoemd, duinen in het zuiden en het oosten, en tussenin zoutmoerassen. Het eiland is gekend door de Passage du Gois, een weg van 4,5 km die bij hoogtij onder water loopt en alleen berijdbaar is bij laagtij. Sinds 1971 is er ook een brug. Er zijn drie haventjes: het toeristische haventje van Noirmoutier-en-l’Île, de moderne vissershaven van L’Herbaudière, en het haventje van L’Épine.

Bestuur

Op het eiland liggen vier gemeenten, die behoren tot het departement van de Vendée:

  • Barbâtre
  • L’Épine
  • La Guérinière
  • Noirmoutier-en-l’Île

Geschiedenis

Om zich te verweren tegen de invallen van de Vikingen en de Normandiërs, bouwden de heren van La Garnache vanaf het jaar 830 versterkingen en later, in de 12e eeuw, het kasteel. Het eiland weerstond aan Engelse invasiepogingen in 1342, 1360 en 1386, ook Spaanse aanvallen van 1524 en 1588, maar de Nederlandse admiraal Tromp bezette het eiland in 1674. Vanaf de 17e eeuw was het een groot aanvoercentrum van gesmokkelde tabak, die van overzee aangevoerd werd met Engelse en Hollandse schepen.

Economie

Toerisme is de belangrijkste economische activiteit van het eiland. Nochtans blijven de 3 havens van het eiland belangrijk voor het eiland:

  • De traditionele haven Noirmoutier-en-l’Île dient nu voor de toeristen
  • De haven in Herbaudière is nu een moderne vissershaven in diep water en bezit een veiling en is de tweede grootste van het departement van Vendée na die in Les Sables-d’Olonne. Het is ook een belangrijke jachthaven.
  • Die van Epine (de doorn), vroeger genoemd le port de Morin (de haven van Morin), was een belangrijke haven tot 2005 toen de werken van de hotels en dergelijke gedaan waren en er is nu ook een jachthaven van gemaakt.

Oesterteelt is eveneens aanwezig in Port van Noirmoutier en in Port du Bonhomme. De visteelt is ook actief op het eiland. Het eiland profiteert ook van het gunstig klimaat voor de productie van veel variërende aardappels zoals de sirtéma, bonnotte en Charlotte.

Sinds de 5de eeuw wordt er ook zout gewonnen.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.