6. Kenia: Westelijk Hoogland – Kericho en Kisii

West Kenia

Deze vruchtbare boerderij provincie is weelderig met vegetatie en prachtige glooiende heuvels, maar toeristen zijn weinigen en ver tussen. De regio is de thuisbasis van de Luo mensen, de derde grootste etnische groep in Kenia. West-Kenia is de meest dichtbevolkte deel van de provincie, zodat reizigers kunnen een rondleiding met gemak op een goed ontwikkeld wegennet. West-Kenia is ook de agrarische centrum van het land met vruchtbare landbouwgrond in het noorden en uitgestrekte theeplantages in het zuiden.

Het Westelijke hoogland

De steden in de westelijke hooglanden zijn klein, agrarisch gerichte dienst steden net als mid-westen van Amerika. De echte attracties voor toeristen zijn geclusterd buiten deze steden: Mt. Elgon en Saiwa Swamp nationale parken in de buurt Kitale, de theeplantages rondom Kericho, het Kakamega Forest in de buurt Kakamega, en de Cherangani Hills ten noordoosten van Eldoret.
Kisii is een afgelegen stad met zeer weinig toerist ondanks het feit dat dit is waar de beroemde speksteen wordt ontgonnen. U kunt een bezoek het dorpje Tabaka, 11 km buiten Kisii, een werkende steengroeve ervaren. Het hele dorp is betrokken bij de groeve operatie die de werkelijke gravure omvat ook. Drie actieve steengroeven zijn momenteel actief, elk die maximaal 50 personen. De carvers zijn allemaal mannen en de meesten produceren 6 tot 10 houtsnijwerk per dag.
Als het belangrijkste centrum van de regio bekend als de Gusii Highlands, Kisii is ook de thuisbasis van de Gusii mensen. De Gusii zijn een Bantu-sprekende mensen in het midden van een niet-Bantoe regio: de Kipsigis, de Luo en de Maasai spreken allemaal niets talen. Zoals met de meeste steden en dorpen, de markt is de meest levendige plek om de mensen uit de eerste hand te ervaren.
Kericho is het hart van de thee West-Kenia’s plantages. De weelderige groene vegetatie bloeit met de dagelijkse middag regenbuien. Als derde ‘s werelds grootste producent van thee, is dit product een van de belangrijkste en meest vitale export van Kenia. De heuvels rond de stad zijn bedekt met acres van thee struiken zo ver het oog kan zien. De stad werd vernoemd naar Ole Kericho, een Maasai chief gedood in de 18de eeuw door de Gusii tijdens een land geschil. Vandaag Kericho is de thuisbasis van de Kipsigis mensen die deel uitmaken van de grotere Kalenjin groep.

[galobj viewid=175]

Kericho

Kericho is een stad in de Keniaanse provincie Bonde la Ufa, in het zuidwesten van het land, en de hoofdstad van het gelijknamige district Kericho. De stad heeft een inwoneraantal van 30.000 en in de gemeente wonen 85.000 mensen (1999).

De stad is bekend door de productie van Ketapa-thee. Ook is er een plantage van waaruit Unilever thee exporteert. In 1906 is men er met theeplantjes begonnen. Aangezien thee weinig water nodig heeft en er in Kericho weinig regen valt gedijt deze plant er erg goed. De theeplantages liggen tussen de 1500 en de 2400 meter hoog.

Geschiedenis en cultuur

De stad is genoemd naar Masaï-leider Ole Kericho, die in de achttiende eeuw om het leven kwam tijdens een stammenoorlog. Kericho is de geboortestad van de Kipsigis-stam.

Kisii

Kisii, is een stad gelegen in het zuidwesten van Kenia in het district Kisii in de provincie Nyanza. De stad fungeerd als hoofdstad van het gelijknamige district. Het is de grootste plaats van de Gusii Highlands en tevens het commerciële centrum. In de gemeente Kisii woonden volgens schattingen van 2005 bijna 70.000 inwoners.

Economie

In de stad vindt een beperkte hoeveel industriële activiteit plaats, ondanks dat de stad veel potentie bezit voor landbouwindustrie aangezien er in de buurt veel goede landbouwgebieden liggen. Vlakbij de stad wordt speksteen gedolven.

Conditie van de huizen

De stad is slecht gedraineerd en de enige riolering lag vroeger in de wijk Daraja Mbili, maar dit is verplaatst buiten de stad. De gemeente heeft een nijpend tekort aan land en de meeste van de voorsteden zijn ontwikkeld zonder een behoorlijke planning.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.