1. Tanzania: Noordwesten – Mara Regio, Musoma en Victoriameer

Mara is een regio in het noorden van Tanzania. De regio is een kleine 20.000 vierkante kilometer groot en had in 2002 ook een kleine 1,4 miljoen inwoners. De regionale hoofdstad is Musoma. Mara is een toeristische regio. Het Nationaal Park Serengeti ligt grotendeels in deze regio.

In deze regio zag ik voor het eerst de beroemde kopjes en bezocht De Wandelgek een boer op het platteland tussen de Keniaanse grens bij Isebania en Musoma aan het Victoriameer. Ook werd de Mara rivier overgestoken. Dit is de rivier de wereldberoemd is vanwege de jaarlijkse trek de kuddes Gnoes vanuit de grasvlakten van de Serengeti naar de graslanden van het Masai Mara gebied in Kenia.

[galobj viewid=177]

Grenzen

De regio Mara grenst in het noorden van het land aan twee buurlanden:

 • De regio Central van Oeganda in het noordwesten aan de overzijde van het Victoriameer.
 • Twee provincies van Kenia in het noordoosten (van west naar oost):
  • Nyanza.
  • Kaskazini-Mashariki.

Vier andere regio’s van Tanzania:

 • Arusha in het oosten.
 • Shinyanga in het zuiden.
 • Mwanza in het zuidwesten.
 • Kagera in het westen.

Districten

De regio is onderverdeeld in vijf districten:

 • Bunda
 • Landelijk Musoma
 • Musoma Stad
 • Serengeti
 • Tarime

Musoma

Musoma is een stad in het noorden van Tanzania. Het heeft ongeveer 106.000 inwoners en is de hoofdstad van het district Mara. Het ligt op de oostelijke oever van Lake Victoria. De stad werd door de Duitse koloniale regering opgericht ergens laat 19e eeuw. De toeristen zijn hier niet in groten getale aanwezig ondanks dat Musoma zo dichtbij de Westelijke ingang van het Serengeti National park ligt.

Victoriameer

Het Victoriameer (ook wel Victoria Nyanza) is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Het bevindt zich in Oost-Afrika tussen de staten Tanzania, Oeganda en Kenia. Met een oppervlakte van 69.484 km² is het ongeveer net zo groot als Ierland. Het Victoriameer is de bron van de Victorianijl. Ondanks de grote oppervlakte is het meer niet erg diep, slechts maximaal 81 meter. Het grootste eiland is met 560 km² het Ukerewe-eiland, een andere eilandengroep zijn de Ssese-eilanden. In het meer ligt een groot aantal kleinere eilanden.

Het Victoriameer werd in 1858 ontdekt (althans voor de westerse wereld) door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke. Het kreeg deze naam ter ere van koningin Victoria, de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland.

Het Victoriameer is geologisch gezien een zeer jong meer, het is slechts ca. 500.000 jaar oud. Er zijn aanwijzingen dat het meer 14.700 jaar geleden volledig opdroogde. Toen het water weer terugkwam werd het meer bevolkt door vissen uit de rivieren. Zij pasten zich snel aan en er ontstond een kleine evolutionaire explosie waaruit een enorm rijke fauna ontstond. In het Victoriameer vindt men ca. 2500 verschillende vissoorten, terwijl er in heel Europa bijvoorbeeld slechts ruim 200 soorten zoetwatervissen zijn. Het wordt hierom als een populair modelsysteem en onderzoeksobject in de evolutietheorie beschouwd.

Deze rijke fauna behoort vandaag de dag echter grotendeels tot het verleden. In de jaren 50 werd de nijlbaars, een grote roofvis, in het meer uitgezet om de visvangst te bevorderen. Na 20 jaar was er een plotselinge explosie van de nijlbaarspopulatie. Deze vis verspreidde zich zo snel dat een zeer groot gedeelte van de vissoorten (met name de cichliden) in het meer uitgestorven is. De bioloog Tijs Goldschmidt deed er onderzoek naar. De nijlbaars wordt massaal gevangen door de lokale bevolking en na bewerking in fabrieken overgevlogen naar Europa. Vanwege deze handel en het extra werk voor de arme bevolking denkt Tanzania er niet aan om de vissoort uit te roeien, wat de problemen in de streek zeker niet vooruithelpt. Maar de lokale bevolking profiteert helemaal niet van deze handel en leeft in armoede en hongersnood.

In het meer zwemmen verder veel nijlpaarden. Het knaagdier Pelomys isseli komt alleen voor op enkele eilanden in het meer.

Het Victoriameer is de op een na belangrijkste bron van water voor de Nijl omdat het meer het regenwater verzamelt van de rivieren die er in uitmonden. Deze rivieren stromen vanuit westelijk Kenia, het noorden van Tanzania, Burundi en Rwanda.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.