5. Tanzania: Reizen naar Moshi – Manyara meer, Mount Meru en Kilimanjaro

Lake Manyara is een ondiep meer in de Natron-Manyara-Balangida tak van de Oost-Afrikaanse Rift in Tanzania.   Volgens Ernest Hemingway het het “mooiste meer van Afrika. Het heeft een zeer gevarieerd landschap en er leven zeer veel verschillende wilde dieren.

De naam Manyara komt van het Masai woord emanyara, dat is een euphorbia plantensoort die worden geteeld in hagen rondom familie homesteads (Euphorbia tirucalli). De naam is een Masai omschrijving, maar niet voor het meer, maar voor een oeverregio van een meer in het algemeen.

Van de 127 vierkante mijl (329 km2) van Lake Manyara National Park, beslaat het meer met z’n alkalische water (met een pH in de buurt 9,5) ongeveer 89 vierkante mijl (231 km2), alhoewel het gebied en de pH waarden op grote schaal fluctueren tijdens de seizoenen, en tijdens droge periodes grote delen van het wad bloot komen te liggen. Het meer is het bekendst vanwege z’n bavianen, maar het meer en z’n  omgeving is ook de thuisbasis van herbivoren zoals nijlpaarden, impala’s, olifanten, gnoes, buffels, wrattenzwijnen en giraffen. Reuze vijgenbomen en mahonie zijn te zien in het grondwaterbos in de directe omgeving van de poorten van het park en zij trekken voeding uit de ondergrondse bronnen continu aangevuld vanuit de kraterhooglanden direct boven het Manyara bekken. Tussen de bosrand en de oevers van Lake Manyara liggen de uiterwaarden. In het zuiden van het park bevinden zich acaciabossen. Luipaarden, hoewel in overvloed, zijn moeilijk te spotten, net als de andere ongrijpbare carnivoren van dit park – de leeuwen – .

Lake Manyara biedt mogelijkheden voor ornithologen om de meer dan 300 trekvogels, waaronder flamingo, Long-crested Eagle en Grey-headed Kingfisher te bekijken.

Arusha

Arusha is de hoofdstad van de regio Arusha in het noorden van Tanzania. Het heeft een inwonertal van 271.000. Arusha ligt op het plateau van de Grote Riftvallei aan de voet van de Meruberg, tussen de Serengetivlakte, de Ngorongorokrater, het Manyarameer, de Olduvaikloof en het Kilimanjaro Nationaal Park.

In 1994 werd door de VN Veiligheidsraad, aan de hand van resolutie 955 van 8 november 1994, in Arusha het Rwanda-tribunaal opgericht. Hierdoor heeft de lokale economie een flinke financiële injectie gekregen.

De temperatuur beweegt tussen de 13 graden en 30 graden celsius. Er is een droog en een nat seizoen.

Moshi

Moshi is een stad in Tanzania met een inwonersaantal van 145.000. De Chaga en de Maasai zijn de twee stammen die hun oorsprong hebben in dit gebied. De stad heeft twee belangrijke wegen gelegen rond de centraal gelegen klokkentoren. Noord zuid route naar Tanga en Dar es Salaam en een oost west route naar Arusha. Vaak wordt Moshi overgeslagen door de toeristische organisaties omdat vaak gekozen wordt voor het dichtbij gelegen Arusha, maar nu groeit het toerisme ook in deze regio vanwege de Kilimanjaro Marathon die hier jaarlijks wordt gehouden.

Moshi wordt door vele Kilimanjaro beklimmers gebruikt als uitvalsbasis.

[galobj viewid=185]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.