6. Tanzania: Reizen naar de kust – Pare en Usambara bergen, rijstsawahs

Kilimanjaro

De Kilimanjaro is een vrijstaand bergmassief van 60 bij 80 kilometer dat is gevormd door drie stratovulkanen, gelegen in de regio Kilimanjaro in het noord-oosten van Tanzania, ongeveer 3 graden ten zuiden van de evenaar. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en komt daarom in het rijtje van de zeven meest begeerde bergen voor. De berg steekt ruim 5 kilometer uit boven zijn omgeving en is daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld.De grootste en hoogste vulkaan, Kibo (5892 m), wordt geflankeerd door Shira (3962 m) en Mawenzi (5148 m).

Op de berg bevinden zich ongeveer 250 kraters. Een van de grootste is de caldera bovenop Kibo, die een doorsnede heeft van ongeveer 2½ km. In die caldera bevindt zich de Reuschkrater, en daarin ligt de meest recente krater, de Ash-Pit. Op de zuidoostelijke helling van Mawenzi vult het Chala-meer een 3 km² grote krater.

Ongeveer 2 km² van Kibo is bedekt met een kleine gletsjer, deze ijskap was aan het eind van de 19e eeuw nog vijf keer zo groot. Het hoogste punt van de kraterrand van Kibo wordt Uhuru Peak (Uhuru betekent vrijheid in Swahili) genoemd en ligt op 5895m boven zeespiegel. In 1889 vonden Hans Meyer en Ludwig Purtscheller met hun berggids Yohani Kinyali Lauwo een route naar de top. In 1912 beklommen Fritz Klute en Edward Oehler de hoogste Mawenzi-top.

[galobj viewid=192]

Pare en Usambare gebergtes

Voorbij Mount Kilimanjaro volgt een bijna 600 km lange tocht langs de Pare en Usambare gebergten en vele sisalplantages naar de Tanzaniaanse kust. Aan de kust liggen sawa’s met rijstplantjes en deze lange trektocht eindigt in Bagamoyo.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.