8. Tanzania: Zanzibar – Stone Town

Zanzibar Stad

Zanzibar is de hoofdstad en veruit grootste en belangrijkste stad van het Tanzaniaanse eiland Unguja. Dit eiland vormt samen met Pemba en enkele kleinere eilanden Zanzibar. Zanzibar-stad was de hoofdstad van het voormalig onafhankelijke land Zanzibar. De eilandengroep maakt nu deel uit van Tanzania. De bevolking wordt geschat op 600.000 personen.

De grootste attractie in de stad is het historische centrum (Stone Town) dat sinds het jaar 2000 als werelderfgoed bekendstaat bij UNESCO. De meeste huizen zijn nog van koraalsteen en zijn de laatste tientallen jaren gerenoveerd en gerestaureerd.

Stone Town

Stone Town (Mji Mkongwe in Swahili) is het oude deel van de hoofdstad Zanzibar op het eiland Zanzibar in Tanzania.

De oude stad is gebouwd op een driehoekig schiereiland aan de westelijke zijde van het eiland. De stad bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes met huizen, winkels, bazaars en moskeeën. Het transport vindt alleen plaats per voet, fiets of motorfiets. Auto’s kunnen de smalle straten niet in.

[galobj viewid=194]

De architectuur is een combinatie van Arabisch, Perzisch, Indisch en Europees. De Arabische huizen zijn het meest herkenbaar door de grote houten deuren (met houtsnijwerk) en veranda’s. Er werd pas steen gebruikt om te bouwen vanaf 1830.

De stad was het centrum van handel tussen Oost-Afrika en Azië en Afrika voor de kolonisatie die aan het einde van de 19e eeuw begon. Met name specerijen (kruidnagels) waren populaire exportproducten.

Stone Town staat op de Werelderfgoedlijst.

De Oude Apotheek (nu bekend als het Stone Town Cultureel Centrum) is een groot vier verdiepingen tellend gebouw met een aantal decoratieve balkons. Het diende als een apotheek in de koloniale tijd, maar raakte in verval in de jaren 1970 en 1980. Het is een van de Stone Town gebouwen die met succes is, gerestaureerd in dit geval met de financiering van de Aga Khan Trust for Culture. Het ligt aan de kust van Zanzibar’s Mizingani weg.

De markt is een geweldige plek om te bezoeken, zelfs als je niet iets wilt kopen. Het is een levendige plek waar alles onder de zon wordt gekocht en verkocht. Mensen brengen hun producten hier uit alle hoeken van het eiland, en andere mensen komen om dingen die ze niet kunnen krijgen in hun eigen dorpen te kopen. Van bijzonder belang is de enorme keuze aan felgekleurde khangas (gedragen door de lokale vrouwen) en de veilingen die regelmatig worden gehouden.

Livingstone’s House is gebouwd rond 1860 voor Sultan Majid, en werd door veel van de missionarissen en ontdekkingsreizigers als uitgangspunt gebruikt. Het meest opvallend is dat dr. David Livingstone hier woonde alvorens hij zijn laatste reis naar het binnenland van het vasteland begon.

Het Peace Memorial Museum geeft een interessante kijk op de geschiedenis van Zanzibar. Het heeft hoofdstukken over archeologie, de vroege handel, slavernij, paleizen, moskeeën, sultans, ontdekkingsreizigers (inclusief medicus Dr. Livingstone), missionarissen, koloniale bestuurders, traditionele ambachten en huishoudelijke artikelen, postzegels, munten, vissen, en kruidnagel teelt.

Het Palace Museum is een groot wit gebouw met kantelen, en werd gebouwd in 1890 voor leden van de familie van de sultan. Oorspronkelijk heette het paleis van de Sultan, in 1911 werd het de officiële residentie van de sultan van Zanzibar, maar na de revolutie in 1964, werd het omgedoopt tot de People’s Palace. In 1994 werd het paleis omgebouwd tot een museum gewijd aan de geschiedenis van Zanzibar’s Sultans wat een derde naamswijziging in het Palace Museum noodzakelijk maakte. Voor de eerste keer, kunnen bezoekers een groot deel van de Sultan’s meubels zien en andere bezittingen die de revolutie hebben overleefd.

De House of Wonders is een zeer grote vierkante gebouw, met een aantal verhalen, omringd door rijen van zuilen en balkons, en bekroond door een grote klokkentoren. Het werd gebouwd in 1883 als een ceremonieel paleis voor Sultan Barghash en hij was de eerste in Zanzibar die elektrisch licht en een elektrische lift had. Niet verrassend, dat toen het werd gebouwd, de lokale bevolking het het Beit el Ajaib noemde, wat betekent het House of Wonders betekent. Vandaag de dag is het nog steeds een van de grootste gebouwen in Zanzibar, en er zijn plannen om het te heropenen als het Nationaal Museum.

Het Arabische Fort ligt naast het House of Wonders en werd gebouwd tussen 1698 en 1701 door de Busaidi groep van Omani Arabieren. Het is een groot gebouw met hoge, donkerbruine wanden en bekroond door gekartelde kantelen. Het fort is open voor bezoekers en bevat nu diverse winkels en een openluchttheater.

 

 

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.