11. Tanzania: Zanzibar: Nungwi en Mnemba (strandwandelen en duiken)

Nungwi is een vissersdorp en een toeristische attractie gelegen op het noordelijkste puntje van Unguja (Zanzibar), Oost-Afrika. In het verleden stond het vooral bekend als een dhow werf. Tot in de jaren ’90 was de lokale bevolking tegen het toerisme, dus het Nungwi strand was een van de laatste in het gebied om hotels en andere toeristische structuren te huisvesten. Deze situatie is sindsdien veranderd, en het belangrijkste strand van Nungwi, bijgenaamd “Jambo Square”, is nu constant vol met bezoekers. Een klein aquarium met zeeschildpadden is onlangs is opgericht in het dorp (vlakbij de vuurtoren).

[galobj viewid=197]

Mnemba Island is een klein eiland gelegen op ongeveer 2 km uit de kust ten noordoosten van Unguja, het grootste eiland van de Zanzibar Archipel, Tanzania, tegenover Matemwe Beach. Het is ongeveer driehoekig ongeveer 500 m in diameter en ongeveer 1,5 km in omtrek. Het is omgeven door een ovaal rif zeven tot vier kilometer in omvang. Deze riffen zijn tot een Marine Conservation gebied verklaard. Mnemba Island en het rif worden ook wel het Mnemba atol  genoemd, maar dat is onjuist, omdat een atol een eiland is met een lagune, wat niet het geval is bij Mnemba Island.

Mnemba Island is een populaire duikplek, met een grote verscheidenheid aan koralen en verwante soorten, ook zijn er incidentele waarnemingen van grotere diersoorten zoals schildpadden en dolfijnen. Rustige omstandigheden zijn het meest frequent in september en oktober, hoewel het zicht optimaal is in januari. Het eiland zelf is particulier eigendom en kan alleen bezocht worden als gast van de Mnemba Island Lodge, tegen een prijs van 1155 – 1500 US $ per persoon per nacht (2011 tarieven). Voor deze prijzen, zou de gemiddelde Zanzibar burger 4-6 jaar moeten werken om een nacht te kunnen doorbrengen op dit eiland. Als je geen gast bent en toch per ongeluk een voet op het eiland zet, betaalt u een fikse boete en vervolgens wordt je opgedragen om te vertrekken. Als mensen snorkelen binnen een 200 meter zone rond het eiland zullen ze terug worden gedreven door Mnemba personeel in boten.

Mnemba Island ligt op 90 minuten rijden van Stone Town in de belangrijkste Zanzibar Island, voordat een twintig minuten met de boot oversteken.

Het marine reserve bestaat uit vier verschillende habitats die een thuis zijn voor een grote variëteit aan in de Indische Oceaan levende wilde dieren, zoals:

  •     Broedplaats van de bedreigde groene zeeschildpadden (monitoring en beschermingsproject loopt al sinds 1996)
  •     Bultrug walvissen (juli tot september)
  •     Drie soorten dolfijnen
  •     Walvishaaien (‘s werelds grootste vis)
  •     Trek- en kustvogels fourageren op het eiland
  •     Ongeveer 600 soorten koraal rif vissen.

Groene zeeschildpadden leggen hun eieren op de stranden tussen december en mei.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.