1. Almaty/Alma Ata

De Wandelgek staat hier aan het beginpunt van zijn 31 dagen durende Zijderoute reis. Met het vliegtuig is hij naar Alma Ata of Almati gevlogen en heeft daarna de stad bezocht. In het Panfilov park staat oa. de prachtige en geheel van hout opgetrokken Senkov Kathedraal die nog uit de Tsaristische tijd stamt (1904). OOk vind je erhet Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan 28 kazachen die een Duitse pantserdivisie vlakbij Moskou tegenhielden in 1841. Het monument stelt soldaten uit alle 15 sovjet republieken voor die uit een landkaart barsten.

Via lange beboomde lanen kwam De Wandelgek ook bij het presidentieel Paleis, op een enorm plein vol beelden die allen iets met de geschiedenis en het volk van Kazachstan te maken hebben. Tot slot bezovjt hij nog het Centraal Staatsmuseum waar veel over de geschiedenis van Kazachstan is te zien en dat er van buiten enigszins uitziet als een Yurt, het onderkomen van de Kazachse nomaden.

[galobj viewid=200]
Alma-Ata of Almaty (Kazachs: Алматы, Almaty; in het nieuwe Latijnse alfabet: Almatı) is een stad met ongeveer 1,4 miljoen inwoners in Kazachstan. Het is de grootste stad in het land.

Naam en inwoners

De stad heette in Tsaristisch Rusland Verny (Верный) en van 1921 tot 1994 was de officiële naam Alma-Ata. Sindsdien is de officiële naam Almaty. Tot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan en daarna werd Astana de hoofdstad. De Kazachse naam Almaty betekent rijk aan appelen of volgens minder aangehaalde bronnen sterke berg. Ten tijde van de voormalige Sovjet-Unie heette de stad Alma-Ata, wat zich verkeerdelijk liet vertalen als grootvader-appel. In de omgeving van de stad is wel een flinke diversiteit aan appelen te vinden.

De meeste inwoners zijn etnische Russen; Kazachen vormen ook een grote groep. De stad is herhaaldelijk geteisterd door aardbevingen en modderstromen.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.