6. De Karakoram Highway

De reis vanuit Kashgar ging nu eerst zuidwaarts over een stuk zijderoute richting Pakistan. Dit deel heet de Karakoram Highway. De KKH is de weg met het meest overweldigende panorama ter wereld omdat hij door zo’n 35.000 Pakistaanse militairen en chinese arbeiders is uitgehouwen in de rotsen van het meest onherbergzame gebied waar je een weg kunt leggen. Eerst met een busje vanuit Kashgar naar het Pamir gebergte gereden. Toen het busje stuk ging in de klim, hebben we een vrachtwagen aangehouden en gevraagd of we in de laadbak meekonden. Veel leuker want 360° uitzicht. De Pamir zijn een van de hoogste gebergten ter wereld. Er zijn geen 8000-ers maar wel verschillende 7000-ers en al snel zie je na de reis langs de uiterste westkant van de Taklamakan, de besneeuwde toppen van deze bergreuzen opdoemen. De Karakoram Highway doorkruist naast de Pamir ook de nog hogere Karakoram met 8000-ers als de Nanga Parbat en de K2.

De Wandelgek bleef echter in de Pamir waar met name de Kongur en de Muztag Ata de twee hoogste bergen waren. Onderweg waren er ook de prachtige rode bergen vlakbij Ghez en de hoogvlakte van Kumtagh met z’n zandduinen die ontstaan zijn door de wind als bij laag water de zandbanken in de Ghez rivier droogvallen. Uiteindelijk bereiken we het Karakul meer.

[galobj viewid=220]

De oude zijderoute naar Pakistan liep echter nooit over de Khunjerab pas, maar over de lagere en makkelijker te bedwingen pas.

De Karakoram Highway, afgekort als KKH, is de hoogste internationale weg in de wereld. Hij verbindt de Chinese autonome regio Sinkiang met Pakistan via het Karakoramgebergte. Door dit gebergte loopt de weg over de Khunjerabpas op een hoogte van 4693 meter.

De weg loopt van Kashgar in China naar Havelian in Pakistan, ten zuiden van Abbottabad, en heeft een lengte van ongeveer 1200 kilometer. Een verlenging van de weg kruist de Grand Trunk Road bij Hasan Abdal, ten westen van Islamabad.

Toerisme

Tegenwoordig is de KKH een bestemming geworden voor ‘avontuurlijke’ reizen. De weg heeft vooral bergbeklimmers gemakkelijker toegang gegeven tot de vele bergen in het gebied.

Bergen en gletsjers zijn duidelijk zichtbaar vanaf de weg. Hij loopt ook door groene valleien met een hoge natuurwaarde. Ook liggen er rotskunstwerken en petrogliefen langs de weg. Karimabad is een populaire bestemming.

Weer

Hevige sneeuwval sluit de weg in de winter voor langere perioden. In juli en augustus kan hevige regenval ook modderstromen en rotsval veroorzaken die de weg lang kunnen blokkeren. De weg kan het best bereisd worden in het voorjaar of de vroege herfst.

Geschiedenis

De KKH is aangelegd door de regeringen van Pakistan en China, en was in 1978, na ongeveer 20 jaar werk, af. Honderden Pakistaanse en vooral Chinese arbeiders verloren hun leven door landverschuivingen en arbeidsongevallen (valpartijen). De route van de KKH volgt een van de vele paden van de oude Zijderoute.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.