Wandelen bij Tash Rabat

In Kirgizstan verplaatsten we ons met een russische legertruck die was omgebouwd tot toeristisch vervoermiddel. We hadden verder naast een chauffeur ook een gids en twee koks (een leerling) in de crew.

Tash Rabat ligt helemaal achterin een lang smal dal dat haaks op de weg staat en het is in oude schuilplaats, overnachtingsplek, handelspost uit de tijd van de zijderoute: een Karavaanserai. Het is tevens de meest intact zijnde Karavaan Serai op de zijderoute.

Historici zijn het er niet over eens. Volgens de een is Tash Rabat in de 15e eeuw gesticht, volgens de ander al in de 10e eeuw. Bedoeld als een schuilplaats tegen bandieten en extreme weersomstandigheden. Sommige archeologen beweren dat het ook een pelgrimsoord was of een klooster dan wel een moskee. Niemand weet het precies. In elk geval is Tash Rabat een belangrijke pleisterplaats geweest op de Zijderoute. Binnen valt er echter weinig te zien. Een paar gangen, een paar kamers en kennelijk een soort van sluiproute, want er zit achterin het gebouwtje een diep gat in de grond. Volgens de overlevering leidde deze tunnel naar de top van een heuvel, waar men zo een goed uitzicht had op mogelijk ongenode gasten.

[galobj viewid=229]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.