3. Via het Song Kul meer naar Bishkek


We overnachten vanwege het koude en natte weer niet direct bij Song Kul maar in een vallei in de bergen ten zuiden van Song Kul waar de tenten enigszins beschut konden worden opgesteld. Jammer genoeg was het erg mistig en regenachtig bij het meer waardoor dit nauwelijks te zien was. Wel ben ik naar een nomadenfamilie gelopen een paar honderd meter van de weg af, waar ik thee heb gedronken in hun yurt. Lekker warm. Een nichtje dat in Bishkek op school zat en goed engels sprak maakte het mogelijk om met elkaar te praten. Het was nu vakantietijd en veel scholieren uit Bishkek gingen hun familie op het platteland opzoeken.

[galobj viewid=233]

Song Köl (ook Son Kul, Songköl, Song-Köl, Kirgizië: Соңкөл, IPA: [sóɴkœl], letterlijk “volgende meer”) is een bergmeer in het noorden van de provincie Naryn, Kirgizië. Het ligt op een hoogte van 3016 m, en heeft een oppervlakte van ongeveer 270 km2 en het volume van 2,64 km3. De maximale lengte van het meer is 29 km, de breedte is ongeveer 18 km, en de grootste diepte is 13,2 m. Het is het tweede meer in grootte na het Issyk Kul meer, en het is het grootste zoetwatermeer in Kirgizië. In de volksmond betekent de naam “volgend meer” en dat verwijst naar deze relatie met Issyk Kul. Het is omgeven door een brede band van zomerweide en daaromheen bergen. Haar schoonheid wordt sterk geprezen, maar het is nogal ontoegankelijk. De beste aanpak lijkt te zijn de 85 km lange weg van Sary-Bulak vanaf de belangrijkste noord-zuid snelweg.  Andere routes vereisen 4 wheel drive. Er zijn geen faciliteiten bij het meer, maar de lokale herders leveren eten en drinken en verhuren hun yurts als onderkomen. Het gebied wordt bewoond en is alleen veilig toegankelijk van juni tot september. Buiten deze periode om is het er door de relatieve hoogte te koud en te nat waardoor de wegen onbegaanbaar zijn.

Eigenlijk zouden we van hieruit nog dieper het binnenland intrekken naar de rode rotsen bij Kizil Oy, maar vanwege het slechte weer waren er aardverschuivingen geweest die de wegen naar Kizil Oy onbegaanbaar hadden gemaakt. Na 2 pogingen keerden we om en gingen naar de Kirgieze hoofdstad Bishkek de eigenlijk overgeslagen zou worden op deze trip. We overnachten bij onze gids thuis en kwamen pas na middernacht aan.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.