6. Het Toktugul Stuwmeer

De weg duikt stijl naar beneden naar een van de mooiste stuwmeren in Centraal-AziĆ«, het Toktogul Reservoir. De stad Toktogul is gelegen aan de noordelijke oever van het stuwmeer. Het is vernoemd naar de beroemde akyn die hier werd geboren – en wiens portret is afgebeeld op een 100 som bankbiljet.

Aan de rand van het meer staan miljoenen zonnebloemen waarvan de zaden worden gewonnen voor zonnebloemolie en als voedsel. Het water van het meer is relatief warm en nodigt uit om heerlijk te zwemmen. Het weer was ook sterk verbeterd, dus hop het water in. We kampeerden aan de rand van het reservoir.

[galobj viewid=241]

De weg loopt rondom het reservoir en draait daarna zuidwaarts in de richting van Karakol en daarna langs de Toktogul Energiecentrale en de stuwdam en gaat dan via Tash Kumir richting de Ferganavallei.

Het reservoir leidt de prachtige Naryn rivier (waar het stadje Naryn dat De Wandelgek een paar dagen eerder bezocht naar genoemd is) naar een waterkrachtcentrale in het zuiden en ook deze is te zien op een 100 som bankbiljet.

De weg loopt door een smalle vallei met steile wanden en pilaren van rood zandsteen. De rivier stroomt langs een reeks van dammen, reservoirs en centrales – maar niet meer zo dramatisch als die eerste bij Toktogul.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.