9. De Ferganavallei: Osh

Osh is de laatste halteplaats op de Zijderoute in Kirgizstan. Hierna trok De Wandelgek verder naar Oezbekistan. In Osh namen we afscheid van onze Kirgieze crew van Horizon Travels en we bezochten de grootste bazaar van heel centraal Azië. Ik vond deze bazaar misschien nog wel mooier dan die van Kashgar. Prachtige plek voor mooie foto’s. Wat me hier ook meteen opviel was het grote aantal Oezbeekse inwoners en hun invloed. In de chaikhanas (theehuizen) stonden bedbanken, die ik in Oezbekistan nog veel meer zou zien. Een bedbank is eigenlijk een bed waarop een laag tafeltje staat en waar je gehurkt op gaat zitten met andere gasten. Ontbijt op bed dus, alleen werd het hier ook voor lunch en diner gebruikt…

Osj (Kirgizisch: Ош) is de op één na grootste stad (sjaar) van Kirgizië. De stad telt circa 300.000 inwoners is de hoofdstad van de gelijknamige oblast met de meeste inwoners van het land. Osj ligt in de over drie landen verdeelde Vallei van Fergana aan de Ak-Buura, dicht bij de grens met Oezbekistan. Er woont een omvangrijke Oezbeekse minderheid. Osj heeft een universiteit en een luchthaven. In de omgeving worden katoen en tabak verbouwd.

De stad is vermaard vanwege haar markt langs de rivier, een van de grootste in Centraal-Azië. De markt was kleurrijk en zeer fotogeniek. Misschien was deze markt nog wel mooier dan die van Kashgar.

[galobj viewid=245]

Osj is een van de oudste steden in Centraal-Azië en was een pleisterplaats aan een van de Zijderoutes. Voordat het tsaristische Rusland de stad in 1876 in bezit kreeg, behoorde Osj tot het kanaat van Kokand. De grens met Oezbekistan is pas sinds de Kirgizische onafhankelijkheid in 1991 een staatsgrens en heeft de stad afgesneden van een groot deel van haar achterland. Een jaar eerder vonden er in Osj ernstige etnische rellen plaats. In 2005 begon in Osj en in het nabijgelegen Dzjalal-Abad de opstand die leidde tot de val van het bewind van Askar Akajev. In juni 2010 is de stad wederom het toneel van etnisch geweld.

Nabij de stad ligt de heilige berg Soelajman-Too, sinds 2009 het enige Kirgizische object op de Werelderfgoedlijst.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.