2. Ferganavallei: Margilan en de zijde

Margilan (Oezbeeks: Marg’ilon / Марғилон; Russisch: Маргилан) is een stad (2009 inwonertal: 197.000) in de Fergana provincie in het oosten van Oezbekistan. Het is gelegen op breedtegraad 40 ° 28 ’16 N: lengte 71 ° 43′ 29 E. op een hoogte van 487 meter.

Volgens een Europese legende werd Margilan gesticht door Alexander de Grote. Op een lunchstop, kreeg hij kip (Murgh; in het Perzisch مرغ) en brood (nan, in het Perzisch نان), waaraan de stad haar naam heeft ontleend. Uit meer betrouwbare gegevens blijkt dat Margilan een belangrijke pleisterplaats was op de Zijderoute tijdens de 9e eeuw na Christus. Margilan lag langs de route die dwars over de Alay Mountains naar Kashgar loopt.

[galobj viewid=249]

Geschriften uit het begin van de 16e eeuw van Babur, de stichter van de Mughal-dynastie,vermelden dat “de granaatappelen en abrikozen prachtig zijn …. het wild in Margilan is goed, zoals de witte herten die in de buurt gevonden kunnen worden. De inwoners zijn Sarts. Ze zijn een pittig soort mensen, die snel klaar staan met hun vuisten. De gewoonte van het exorcisme is wijdverspreid in heel Transoxiana, en meerderheid van de beroemde exorcisten uit Samarkand en Bukhara zijn Margilanis. De auteur van het Hidaya (Burhan ud-din Ali ben Abu Bakr al-Marghilani) was afkomstig van een Margilani dorp Rishtan “. Deze reputatie voor taaiheid strekt zich uit tot de moderne tijd. Margilani kooplieden waren de belangrijkste spelers in de Centraal-Aziatische handel en tijdens de Sovjet-dagen was Margilan dan ook het hart van de zwarte markt van Oezbekistan. Vandaag is Margilan ook een bolwerk van de conservatieve islam.

Economie

De stad is de vestigingsplaats van de grootste traditionele zijdefabriek van Oezbekistan, de Yodgorlik Silk Factory. Met meer dan 2.000 werknemers, wordt alles op de traditionele manier gedaan, wat een jaarlijkse productie van ongeveer 250.000 vierkante meter uiterst hoogwaardige zijden doeken oplevert.

In de naburige Margilan Silk Factory werken 15.000 werknemers met behulp van moderne machines, en deze produceert ongeveer 22 miljoen vierkante meter zijden doek per jaar. Het is onzeker wanneer de geheimen van den zijde productie naar de Ferganavallei kwamen, maar zeker is dat Margilan al actief in deze industrie is sinds de oudheid.

Belangrijkste bezienswaardigheden

  • Markt/Bazaar
  • Said Akhmad Khodja Madrasseh – functionerende 19de-eeuwse school
  • Toron Moskee – kleine 19de-eeuwse moskee in Fergana stijl.
  • Een standbeeld ter ere van de noodlottige Oezbeekse danser Nurkhon werd gebouwd en geplaatst in Margilan in de Sovjettijd, maar het werd afgebroken kort na de ontbinding van de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek in 1991.
Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.