9. Reis door de woestijn naar Khiva

Als je het gevoel van een tocht over de Zijderoute zo dicht mogelijk wilt benaderen, dan is het een “must” om vanuit Buchara verder de woestijn in te duiken naar steden als Merv, Khiva en Konye Urgench. Zelf heeft De Wandelgek de laatste twee uit dit rijtje bezocht. Waarbij Khiva de meest in tact gebleven oude stad heeft uit de tijd dat de Zijderoute een bloeiende handelsstraat was.

De tocht van Buchara naar Khiva duurde destijds per kameel zo’n 16 dagen en ging dwars door de hete Kyzylkum (tussen de rivieren Syr Darya en Amu Darya) en Karakum (ten zuiden van de Amu Darya) woestijnen. Onderweg werd daarbij de Oxus (een rivier die al in de verhalen uit de oudheid wordt genoemd) en die nu de naam Amu Darja overgestoken en na een lange tocht torenden dan in de verte de hoge muren van Khiva op uit het zand.

[galobj viewid=265]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.