Literatuur Zijderoute

 ***(3 out of 5 stars) Titel The last secrets of the Silk Road
Auteur Alexandra Tolstoy
Jaar / ISBN 2004 / 1 86197 397 9
Uitgever [Londen] : Profile Books
This is a unique eight-month, 5,000-mile journey by horse and camel across Central Asia through some of the least known and most beautiful regions of the world, plains and orchards, mountains and desert, to the terminus city of Xian in China. This book by one of the riders tells the story of that extraordinary journey.

 

 *****(5 out of 5 stars) Titel The golden road to Samarkand
Auteur Wilfried Blunt
Jaar / ISBN c. 1973 / 670344389
Uitgever [New York] : Viking Press
No abstract available

 

 *****(5 out of 5 stars) Titel The Silk Route: From Europe to China
Auteur Harry Holcroft
Jaar / ISBN c. 1999 / 1 86205 322 7
Uitgever [Londen] : Pavillion Books
The culmination of ten years of travel, Harry Holcroft’s paintings and sketches skillfully capture the rich variety of architecture and landscape of the countries of the ancient Silk Route. On a succession of journeys across Europe and Asia, Holcroft has captured the eternal essence of the Route, depicting the world’s most mysterious cities, from Damascus to Samarkand, from Petra to Xian. His accompanying diary, written while he was under the spell of these bewitching sites, weaves both history and humor into the visual enchantment of these pages.

 

 *****(5 out of 5 stars) Titel De Groote Zijderoute
Auteur Marc Helsen
Jaar / ISBN c. 2003 / 90 209 5102 5
Uitgever [Tielt, België] : Lannoo
Een actueel reisverslag over de legendarische handelsroute
In opdracht van Het Nieuwsblad reisde Marc Helsen in 2002 Marco Polo achterna. De kleurrijke verslagen hiervan verschenen in de loop van 2002 in deze krant
Een boeiend reisverslag geschreven met een grote dosis humor en relativeringsvermogen en met een grote aandacht voor de plaatselijke bevolking
Opmerkelijke ontmoetingen, onder meer met Yasser Arafat, en een fascinerende confrontatie met vreemde culturen
Geïllustreerd met een unieke selectie uit de meer dan 3000 dia’s die de auteur op zijn tocht heeft genomen.

 

 ***(3 out of 5 stars) Titel China per trein
Auteur Paul Theroux
Jaar / ISBN 1997 / 90 254 2494 5
Uitgever [Amsterdam] : Atlas
In ‘China, per trein’ reist Paul Theroux door alle provincies van de Volksrepubliek China. Hij legt de tegenstellingen en de strijd tussen traditie en vernieuwing vast. Terwijl de trein door dit gigantische rijk voortpuft, praat Theroux met talloze Chinezen, die soms zeer uitgesproken meningen geven.

 

 ***(3 out of 5 stars) Titel [te gast in] China
Auteur Brigitte Ars, etc.
Jaar / ISBN 6e dr. 2003 / 90 76888 34 5
Uitgever [Nijmegen] : Informatie Verre Reizen
Is dit het communistische China?, vragen veel westerse toeristen zich verbaasd af wanneer ze in Beijing of Shanghai geconfronteerd worden met brede ringwegen langs supermoderne appartementsblokken, gigantische kantoorcomplexen met spiegelende ramen en winkelcentra die je aan de Efteling doen denken. Maar niet alleen in de grote steden, ook in afgelegen gebieden heeft de vooruitgang zich onherroepelijk een weg gebaand. Wat in China tot grote veranderingen heeft geleid is de introductie van internet. Het zorgt voor openheid in het voorheen zo gesloten land.

 

 ****(4 out of 5 stars) Titel De gouden capuchon
Auteur Frank van Rijn
Jaar / ISBN 2007 / 90 389 1729 5
Uitgever [Rijswijk] : Elmar
De gouden capuchon
Na vele reizen, meestal door warme landen, heeft Frank van Rijn zich met zijn onafscheidelijke Gazelle in het hoge en ‘s nachts erg koude Tibet gewaagd. Hoewel hij zich soms als ‘een tropisch vogeltje op de Noordpool’ voelt, wil deze eigenzinnige fietser, nu hij eenmaal zo ver is gekomen, niet meer van opgeven weten. Agressieve honden, een tent die ‘s nachts in een iglo verandert, honderden kilometers wasbordwegen en keienpaden, zuurstofgebrek, een steeds weer uit elkaar vallende trapper, veel tegenwind en een hart dat soms een slagje overslaat, kunnen hem niet van zijn doel, Kathmandu, afhouden.
Afgezien van dit beetje ongerief geniet Van Rijn van zijn reis, van de fantastische Himalaja-landschappen, de gastvrije mensen en de meestal blauwe hemel boven hem, met daarin zijn bondgenoot de zon.
Op zijn fiets, zwaar beladen met instant noodles, water en extra dekens, bereikt hij uiteindelijk de laatste pas, 5200 meter boven zeeniveau, vanwaar de grote afdaling volgt, naar het zo lokkende warme India.
Een boek om mee te nemen als je zelf door Tibet wilt fietsen, maar nog meer een boek dat de moeizame en uitputtende, maar geweldige tocht over het Tibetaanse plateau in je eigen huiskamer brengt en je de, aan zo’n reis inherente, ontberingen bespaart.

 

 ****(4 out of 5 stars) Titel De twee scherven
Auteur Frank van Rijn
Jaar / ISBN 1998 / 90 389 0762 1
Uitgever [Rijswijk] : Elmar
Gewapend met een woordenschat van drie woorden Chinees, zijn onontbeerlijke Mandarin-Chinese Phrasebook en een stapel kaarten trok Frank van Rijn drie maanden lang op zijn favoriete vervoermiddel, de fiets, dwars door China. Hij zocht zoveel mogelijk de kleine wegen op, waardoor hij vrijwel voortdurend door gebieden reisde waar toerisme een onbekend fenomeen is en waar een westerling op een volbepakte fiets wordt aangezien voor iemand van een andere planeet.Al snel ontdekt Van Rijn dat de Chinezen vloeiend Chinees spreken (‘zelfs kleine kinderen spreken het verbazend rap’), maar helaas geen of vrijwel geen Engels verstaan, zodat hij nogal eens moeizame conversaties te voeren krijgt, vol misverstanden. Hij ontdekt ook dat China over buitengewoon mooie en uitgestrekte natuurgebieden beschikt. Zijn 7800 km lange route van Peking naar Pakistan voert langs fraaie dorpen, over onbekende hooggebergten en door uitgestrekte woestijnen. Maar ook door voor toeristen gesloten gebieden, waardoor confrontaties met de plaatselijke autoriteiten niet uitblijven.De twee scherven: een ontdekkingsreis door de nog onbekende gebieden van China in de ontwapenende stijl van Frank van Rijn.

 

 *****(5 out of 5 stars) Titel De zijderoute
Auteur Wijnand van Riel
Jaar / ISBN 2000 / 90 257 3148 1
Uitgever [Bloemendaal] : Gottmer/Becht
This colorful guide to the Great Silk Road, or to its Central Asian part, to be exact, was published by Dominicus, a Dutch publishing house. In the guidebook the author tells about his impressions of the travels along the former Soviet Central Asian countries: Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan and Kazakhstan.

 

 ****(4 out of 5 stars) Titel Central Asia
Auteur Bradley Mayhew, Richard Plunkett and Simon Richmond
Jaar / ISBN 2nd ed. 2000 / 1 86205 322 7
Uitgever [Victoria, Australia] : Lonely Planet
Central Asia is Lonely Planet’s heartland. Exploring Uzbekistan’s blue-domed medressas, sleeping in felt yurts among Kyrgyzstan’s mountains or selecting fruit in Kazakhstan’s markets: we do it all with passion and expertise. Live your own Silk Road dream with this 5th edition as your guide.

 

 *****(5 out of 5 stars) Titel The Silk Road
Auteur Edited by: Tony Halliday, etc.
Jaar / ISBN 2008 / 978 981 258 840 1
Uitgever [Singapore] : Insight Guides
Just as the Silk Road would have been split up into sections, so is the book, with the first section devoted to China, the second to Central Asia and the third to Western Asia. Within those sections are chapters covering the route through individual countries (or regions in the case of China), each including a handy panel on border crossings for the intrepid traveller. Stunning photographs and detailed maps complement the expertly written text.

 

 ****(4 out of 5 stars) Titel China [Capitool Reisgidsen]
Auteur Donald Bedford, etc.
Jaar / ISBN 2006 / 90 410 3384 X
Uitgever [Houten] : Van Reemst
De reisgids China is ideaal in gebruik vóór, tijdens en na de reis. Inmiddels is Capitool, met meer dan 100 titels, al jaren marktleider onder de reisgidsen. Door de combinatie van visuele uitbundigheid in de vorm van driedimensionale tekeningen van bezienswaardigheden en heel veel kleurenfoto’s én praktische bruikbaarheid door middel van verhelderende kaarten en compacte teksten onderscheiden de Capitool Reisgidsen zich van alle andere.De Capitool Reisgidsen bevatten heel veel foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden en driedimensionale beelden van historische wijken. Met ook restaurants, accommodatie en vervoer.
Capitool laat je de wereld zien!
Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.