Nepalese vlagNepal, officieel de Federale Democratische Republiek Nepal (Nepalees: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल), is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet). Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent.

 

 

Geografie

De Barunvallei

Fysieke kenmerken

Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, die aan de grens met China (Tibet) ligt. In het zuiden van het land langs de grens met India zijn lager gelegen gebieden. Ongeveer 20% van de oppervlakte is bruikbaar voor de landbouw. Van het zuiden naar het noorden kent Nepal drie zones, het laagland (Terai-regio) in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden.

Enkele andere hoge bergen en ruggen in Nepal zijn de Dhaulagiri, Kangchenjunga, Lhotse en Annapurna Himal.

Klimaat

Door de grote hoogteverschillen kent het land veel uiteenlopende klimaatgebieden, van een hooggebergteklimaat in de Himalaya tot een subtropisch klimaat langs de grens met India.

In het oosten van Nepal valt er ongeveer 2500 mm regen per jaar, in het midden rond Kathmandu ongeveer 1420 mm en in het westen ongeveer 1000 mm.

Bevolking

Demografie

Nepalese sadhoe

De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. De gemiddelde levensverwachting in Nepal is 66,16 jaar.De bevolking groeit met ongeveer 1,596% per jaar.

Etnische groepen

Nepal kent vele etnische groepen waaronder de Newah of Newars, Bhote, Rai, Limbu, Sherpa, Gurung, Tamang, Magar, Thakali, Brahman.

Religie

De meerderheid van de bevolking (80,6%) belijdt het hindoeïsme. De grondwet bepaalt dat Nepal een hindoekoninkrijk is, maar het hindoeïsme is niet ingesteld als staatsgodsdienst. Ook het boeddhisme is er belangrijk: 10,7% van de bevolking hangt deze religie aan. Hiernaast hangt 4,2% van de bevolking de islam aan en 3,6% is aanhanger van het inheemse kirant-geloof.

Op 19 mei 2006 verklaarde het Huis van Afgevaardigden dat Nepal een seculier land is, ook al bleef het wel het enige officiële hindoe-land in de wereld.

Taal

De officiële taal van Nepal is het Nepalees, dat door ongeveer 60% van de bevolking wordt gesproken. De taal wordt in het Devanagarischrift geschreven. Het Nepalees kent net als het Hindi zijn oorsprong in het Sanskriet. Naast het Nepalees worden er nog vele andere lokale talen en dialecten gesproken, waaronder het Maithili, het Tamang en het Bhojpuri.

[Bron: Wikipedia – Nepal]