Terug naar: Het Overzicht van etiketten

BrugseZotOp het etiket staat een nar afgebeeld voor e achtergrond van een stadje.Verder draagt het etiket de naam: Brugse Zot. Waarom deze naam, die nar en welke stad is dat?

Die stad is natuurlijk Brugge en we zien duidelijk links van de nar de toren van het oude Belfort afgebeeld.

Naam

BrugseZot2De bijnaam van de Bruggelingen is “(Brugse) zotten”. Deze bijnaam danken ze aan volgende legende:

Nadat ze Maximiliaan I van Oostenrijk in hun strijd om autonomie voor een tijd gevangen hadden gehouden, verbood deze het houden van een jaarmarkt en andere festiviteiten. In een poging om hem te sussen, hield Brugge voor hem een groot feest en vroeg daarna de toelating opnieuw een jaarmarkt te mogen houden, belastingen te mogen innen én … het bouwen van een nieuw zothuis. Hij antwoordde: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!“.

Hier volgt het uitgebreidde verhaal:

De legende van Brugse Zot

 

BrugsezotdopHet verhaal van de Brugse Zot gaat terug op de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Na de dood van zijn echtgenote Maria van Bourgondië, neemt Maximiliaan in 1482 het regentschap van de Nederlanden op zich. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

Sindsdien is de bijnaam van de Bruggelingen ‘Brugse Zotten’ en komt deze ook meermaals terug in de historiek van de stad. Door het stadsbier ‘Brugse Zot’ te lanceren, herinnert brouwerij De Halve Maan de Bruggelingen met een knipoog aan hun geschiedenis.

 

Brugse Zot2Brugse Zot

Brugse Zot is een Belgisch bier van hoge gisting dat gebrouwen door Brouwerij De Halve Maan in Brugge.

Na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie werd Brouwerij De Halve Maan in 2005 heropgestart en werd het bier Brugse Zot gelanceerd.

 

Varianten

  • Brugse Zot Blond, een goudblond bier met een alcoholgehalte van 6%. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariëteiten en viel onmiddellijk in de smaak, zowel in Brugge als ver daarbuiten.
  • Brugse Zot Dubbel. Naast de blonde werd later ook een bruine variant van de Brugse Zot gecreëerd: Brugse Zot Dubbel, met een alcoholgehalte van 7,5%. Het wordt gebrouwen met 6 speciale moutsoorten. Men koos ook voor de Tsjechische Saaz-hop uit Žatec.

Het winnen van verschillende kwaliteitsprijzen voor het bier en de stijgende populariteit ervan zorgden ervoor dat de brouwerij haar capaciteit meerdere keren diende uit te breiden.

Terug naar: Het Overzicht van etiketten