http://www.efteling.com/volkvanlaaf

Op het etiket van de Laafse Lurk staan een landkaart van het Laafs Thuysland en een Laaf (mannetje) afgedrukt. Waarom, waar komt het vandaan en waar ligt dat Laafse Thuysland ergens?

Volk van Laaf

Er woont er een bijzonder volk in de Efteling. Het zijn de Laven. Overal in het Lavenlaar kun je de Laven bezig zien met hun dagelijkse bezigheden. Ze gaan naar school, maken muziek of euhhhh… Juist ja, doen een dutje! De bakkers bakken hun brood… Maar oh oh… Gaat dat wel goed? Wat doet die Laaf daar aan die molenwiek? Wandel over Laafse paadjes door het Lavenlaar en ontdek een bijzondere wereld. Of bekijk alles van bovenaf vanuit de Monorail!

De Efteling

(zie ook: http://www.efteling.com/NL/attracties/Volk-van-Laaf.html)

Vele miljoenen jaren geleden leefde het olijke Volk van Laaf op de Noordpool. Na een lange reis vonden zij hun plekje in de Efteling.

Het Volk van Laaf is een attractie in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het dorpje met een monorail is ontworpen door Ton van de Ven. Op 15 juni 1990 werd de attractie opengesteld voor bezoekers van het park. De bewoners van het dorpje Lavenlaar zijn Laven die in kleine huisjes wonen die de bezoekers kunnen bekijken.

 

Door het dorpje loopt een hoger gelegen monorail met een lengte van 450 meter. De bezoekers nemen plaats in speciale Lavenkarretjes en worden hierin door het dorp rondgeleid. De karretjes hebben allemaal aparte namen zoals Laf en Len.

Ieder bezoeker van de Efteling heeft weleens een lesje bijgewoond op het Leerhuys, of heeft minstens eenmaal gezien hoe de Laafse Lurk wordt gebrouwen. Het Volk van Laaf woont al ruim twee decennia in de Efteling. Maar waarom wonen deze grappige wezens in het park? Hier een korte geschiedenis.

Overal in het Lavenlaar zijn Laven te zien die bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden, waaronder bier brouwen, lesgeven en brood bakken. Deze activiteiten zijn te bezichtigen in hun huisjes en in de openlucht bij bomen of aan de oever van een riviertje. Bezoekers lopen door de huisjes, over kleine paadjes, een wankelbrug en stenen in het water en maken op die manier kennis met het leven van de Laven.

Ton van Ven is de bedenker van het Volk van Laaf, dat in 1990 haar intrede deed in de Efteling. Hij heeft het dorpje Lavenlaar en de daarbij behorende monorail ontworpen. Via de monorail krijg je mooi overzicht van Lavenlaar.

Waarom in de Efteling?

De Laaf komt oorspronkelijk van de Noordpool. Toentertijd was de Noordpool een tropisch paradijs. De Laven woonden er heerlijk. Elke dag zon, een aangename temperatuur en een strand vol palbomen en bontgekleurde vogels. De Laven sliepen er onder de sterrenhemel. Het was er immers zo warm, dat ze geen huizen hoefden te bouwen.

Maar op een dag was het gedaan met het lekkere tropische weer op de Noordpool. Het werd kouder. Flink kouder. En alhoewel de Laaf van nature sterk is, kan het volk absoluut niet tegen kou. Als het te koud is, zou het zelfs hun dood kunnen betekenen.

Er zat maar één ding op. Het Volk van Laaf moest verhuizen. Zo besloten de Laven zich in de aarde te graven, want daarin is het lekker warm. Dag en nacht waren ze bezig, ze reisden de hele wereld over. Maar de Laven konden nergens een geschikte woonplek vinden. Totdat ze bij de Efteling aankwamen. Het park schonk het Volk van Laaf hun eigen stukje grond. Zodoende konden de Laven hun eigen dorp bouwen. En ze hebben het er uitstekend naar hun zin.

Huisjes die te zien zijn in het Lavenlaar

De huisjes in het Lavenlaar werden ook als miniaturen verkocht. Daarbij werd ook een plattegrond van het Lavenlaar meegegeven, waarop alle huisjes die in het Lavenlaar te zien zijn staan:

 • Lonkhuys – een ‘uitkijktoren’ die zich aan de hoofdentree van het Lavenlaar bevindt.
 • Lot’s Kraamhuys – een kinderopvang waar Oermoeder Lot elke 9 dagen een nieuw Larfje op de wereld zet.
 • Lal’s Brouwhuys – een brouwerij waar Lal lurk, lebber en limoen – Laafse drankjes – brouwt. Lal en zijn knechten brouwen en proeven hier de echte Laafse Lurk. Ondertussen slaapt er eentje buiten dag en nacht door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Lurk en Limoenhuys – een café/restaurant. Voordat het gesloten werd kon men hier een drankje nuttigen met gebak.

 

 

 

 

 

 

Laafse Lurk

In Lal’s brouwhuys wordt oa Laafse Lurk gebrouwen die dan weer genuttigd kon worden in het Lurk en Limoenhuys, uit een speciaal glas op een houten voetje.

Laafse Lurk werd in opdracht van De Efteling gebrouwen bij de Arcense Bierbrouwerij (de huidige Hertog Jan Brouwerij).

 

 

 

 • Leunhuys – een doorgang voor de monorail. Op de draagbalken zitten enkele Laven.
 • Loof en Eerhuys – hier wordt Vader Laaf vereerd. Als je je hand op het patroon legt, begint het standbeeld van Vader Laaf te bewegen.
 • Lijn’s Zweefhuys – een huisje wat aan touwen hangt, omdat een Laaf wilde bewijzen dat hij touwen zo sterk maakte dat hij er een huis aan kon laten hangen.
 • Lavelhuys – een doorgang voor de monorail. Oorspronkelijk was dit huisje een soort rommelmarkt voor de Laven. Binnenin staat een Laaf.
 • Leerhuys – de school voor de Laven, die worden onderwezen door meester Lavi.
 • Glijhuys – een toren met twee glijbanen: 1 lage glijbaan en 1 hoge overdekte glijbaan.
 • Loerhuys – een huisje waar men naar het verhaal van de Laven kan luisteren.
 • Lariekoekhuys – de bakkerij van het Volk van Laaf. Aan de molenwieken hangt de stoute bakkersknecht.
 • Lachhuys – een huisje waarvan de treden van de trap naar boven geluidjes afspelen als men erop stapt.
 • Leedhuys – voordat dit huisje gesloten werd, was het een EHBO-post.
 • Slakkenhuys – het enige station van de monorail door het Volk van Laaf.

Soorten Laven

Lavelaars laten zich ook verkopen. Er zijn bijvoorbeeld beelden van Laven die koken, wassen, houthakken, eten of het gras knippen verkrijgbaar, zowel in grote als kleine formaten.

De Laven die te koop zijn ter decoratie zijn onderverdeeld in onderstaande soorten (incompleet):

 • Waterlaven (onder andere Luffer, Lekko, Level, Larie)
 • Huiskamerlaven (onder andere Likker, Lellebel, Lisper)
 • Kruidenreklaven (onder andere Laprika, Laurier, Layenne)
 • ABC-Laven (onder andere Lap, Leo, Laf)
 • Speciale Laven (onder andere Lekkerbek, Lamstel, Luweel)
 • Terras- en balkonlaven (onder andere Loeki, Leep, Lofty)
 • Tuinlaven (onder andere Link, Leut, Loer)
 • Huishoudlaven (onder andere Laas, Lapie, Lasta)
 • Thuislaven (onder andere Luier, Lach, Lurk)
 • Hanglaven (onder andere Lonus, Lanus, Lenus)
 • Sportlaven (onder andere Line, Lob, Lefty)
 • Kandelaarlaven (onder andere Lucifer, Lont, Landel)

Terug naar: Het Overzicht van etiketten

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter