Terug naar: Het Overzicht van etiketten

De naam “Davo” op dit etiket, waar komt die vandaan?

Davo Hoppenblond, Davo Tripel en Davo Surf Ale zijn 3 echte Deventer bieren. Als we gaan kijken naar de geschiedenis van Deventer dan begint dat bij het stichtingsverhaal.

Naam

De naam Deventer wordt etymologisch toegeschreven aan een in de 8e eeuw of eerder ontstane samenstelling van twee Oudsaksische vormen. De naam zou dan zijn ontstaan uit *deve-treo, wat zoiets betekende als “aan een waterloop gelegen geboomte”. Daarnaast wordt wel eens verhaald dat Deventer zijn naam dankt aan het stadje Daventry in Engeland, waar de christelijke missionaris Lebuïnus (Liafwin) vandaan zou zijn gekomen, of naar een met hem meegereisde bevriende monnik met de naam Davo; dit laatste blijkt echter onmogelijk.

 

 

 

Het volgende Citaat komt uit Van Sancte Lebuijnus, een Middelnederlandse bewerking van het complete Lebuïnus verhaal.

Het is te merken dat Deventer genoemt is nae enen

mogenden man geheiten Davo die Sancte Lebuijnus

grote vrient was in sinen leven

Ondanks dat inmiddels bewezen is dat dit niet kan kloppen, worden tot op heden nog verschillende oude nederzettingsnamen op deze wijze etymologisch verklaard (zie ook het verhaal achter het etiket van De Koninck en De Koninck Cuvee). Wel wordt in Van Sancte Lebuijnus en ook in de Vita Antiqua gesproken over Davo als vriend van Lebuïnus.

Ondanks de foutieve connectie met de naam Deventer werd dit verhaal wel hardnekkig verspreid en het verklaart dan ook waarom de naam Davo verbonden is met Deventer en veelvuldig in namen van bedrijven terugkomt, naast natuurlijk het feit dat Lebuïnus belangrijk was in de Deventer geschiedenis.

Davo Brouwerij

De gebroeders B. en H.W. Cost Budde richtten in 1867 de Davo-bierbrouwerij op. Ze bouwden de fabriek en villa op de Heuvel aan de Boxbergerweg, onder architectuur van M. van Harte. De brouwerij leverde zwaar bier in glazen flessen: Pilsener en Münchener bieren. Het bedrijf had een bijkantoor in Amsterdam.

In 1890 breidde de stoombierbrouwerij zich uit. L. Kirchmann was toen eigenaar. Toen rond 1900 de productie van bier zich in een beperkt aantal regio’s en fabrieken ging concentreren, sloot ook de Deventer brouwerij (1904).

Het gebouw van de brouwerij werd in 1902 tijdelijk gesloten. In de bestaande fabriek vestigde zich in 1909 de vleeswarenfabriek van Anton Hunink. Later werd, opnieuw na sluiting, het complex overgenomen door Nuy, een soort “meubel”gigant. Het geheel is op een gegeven moment in vlammen opgegaan.

Deventer heeft eigen bier: Davo Hoppenblond

In brouwerij Rodenburg in Rha is het nieuwe bier gebrouwen voor Deventer: de Davo Hoppenblond. Een ‘zwaar hoppig blond’ bier zo vertellen de brouwers Arnoud Pijpker, Frits Lutgerink en Marijn Kroon in De Stentor. Volgens de makers is de Davo Hoppenblond het eerste bier in ruim een eeuw dat door Deventer brouwers is gebrouwen. Nu staat Brouwerij Rodenburg natuurlijk niet in Deventer, dus dat is de volgende kers op de taart.

De laatste brouwerij in Deventer verging volgens Arnoud Pijpker in 1907. Het recept van de Davo Hoppenblond heeft overigens niets weg van in het verleden gebrouwen bieren. Het bier bevat 7,5 procent alcohol en is niet gepasteuriseerd. Een eigen bier was de eerste droom van het drietal, de volgende stap is een eigen brouwerij in Deventer. Als je de Hoppenblond bestelt wordt het bier thuisbezorgd op de Davo Bierentandem. Alleen in Deventer neem ik aan. Naar Vught is ver fietsen .

[Bron: De Stentor]

Davo Tripel

De DAVO tripel. Een mooie ronde tripel met 8,5% alcohol. Door de zacht bittere smaak is deze tripel goed doordrinkbaar. Heel doordrinkbaar…

Misschien wel té doordrinkbaar. Wacht… maak nog niet open… Zet weg! En ren… RUN I TELL YOU!!!!!

 

 

 

 

DAVO Surf Ale

Davo Surf AleDavo Surf Ale

 

 

 

 

 

 

 

Davo Whip Lash

Davo_fles_whiplash

Whip lash2

 

 

 

 

 

 

 

 

[Bron: www.davobieren.nl]

En er is een facebook pagina: Facebook

Terug naar: Het Overzicht van etiketten