08-10-2012

De Wandelgek heeft de Nationale Bokbierdag in Zutphen bezocht. Deze Bokbierdag heeft naast de grote bokbiermarkt ook een erg leuke optocht van oude vintage motoren en wagens, mooie koetsen uit het boerenbedrijf en vooral ook mooie oude bierwagens/koetsen. Dit alles vergezeld door verscheidene fanfares.

In de Stentor stond de volgende impressie van de optocht:

Daarnaast was er de grote bokbiermarkt waar naast enkele grote biermerken ook voldoende kleine brouwerijtjes met goede alternatieven voor de wat zoetere bokbieren van de grote brouwers te vinden waren.

Wat is Bokbier?

Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibok wordt genoemd.

Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort. Andere landen waar bokbier wordt gebrouwen, zijn Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. Het Nederlandse bokbier heeft zich vanaf de jaren ’80 van de twintigste eeuw tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met zo z’n eigen tradities en als opvallendste kenmerk dat bokbieren zowel onder- als bovengistend kunnen zijn. Ook in België worden bokbieren in Nederlandse stijl gebrouwen, maar die zijn uitsluitend bestemd voor de Nederlandse markt. België zelf kent geen bokbiertraditie.

Nederland

Najaarsbieren hebben in Nederland een lange traditie, maar het moderne bokbier is pas vanaf de jaren ’80 en ’90 in zwang. In 1982 kwam het eerste bovengistende bokbier op de markt, gebrouwen door de Arcense Bierbrouwerij. In 1983 was Amstel Bokbier het eerste bokbier dat op vat verkrijgbaar was. Tegenwoordig zijn er meer dan 50 bokbieren op de markt.

Eigenschappen van het bier

Oorspronkelijk was bokbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt daar (in Nederland) niet meer streng op gelet en is feitelijk alles mogelijk. De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren (meer dan 6,5% alcohol) en met verschillende grondstoffen, zoals tarwe.

De Bokbiermarkt

Zelf was De Wandelgek erg te spreken over de Jopen Bok (droog en moutbitter) en de Hütenklaos Bock (zeer stevig met mooie bruine schuimkraag) en vooral ook de Brand Dubbelbock die zich bij de grote merken echt positief onderscheidt doordat hij net wat zwaarder is en wat bitterder, waardoor hij minder zoet lijkt.

Conclusie: Leuke goed georganiseerde dag voor de bokbierliefhebbers.

Zie ook: