8. Trento

In Trente heeft De Wandel gek o.a. het Kasteel bezocht waar de geschiedenis van Zuid-Tirol wordt uitgelegd.
Daarnaast is het heerlijk om even de atmosfeer van een echt Italiaanse stad in te ademen, vooral na een aantal dagen Zuid-Tirol. Zuid-Tirol is erg mooi en de bevolking is vriendelijk, maar de Duitse Gründlichkeit (voor alles zijn er regels en die dienen ook pünktlich te worden opgevolgd) gaat je als Nederlander toch wel op de zenuwen werken. Bozen, Seis en Trento liggen niet zo ver van elkaar verwijderd in kilometers, maar qua sfeer is het een compleet andere wereld. Viva Italia.

Trente (Italiaans: Trento; Duits: Trient; Nederlands soms nog: Trent) is de hoofdstad van de Italiaanse autonome regio Trentino-Zuid-Tirol en de provincie Trente, in het noorden van Italië. De stad heeft zo’n 110.000 inwoners en is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft ook een goed aangeschreven universiteit, waar onder meer Romano Prodi ooit als hoogleraar in dienst was.

[galobj viewid=322]

Tot de gemeente Trente behoren naast het stadscentrum ook de frazioni Cadine en Oltrefersina.

Geschiedenis

Trente was oorspronkelijk een Keltische stad, die later veroverd werd door de Romeinen (Tridentum). Trente was eeuwenlang de zetel van het zelfstandige prinsbisdom Trente. Daarna werd het een Oostenrijkse stad. Na de Eerste Wereldoorlog werd het aan Italië afgestaan.

Trente werd beroemd door het Concilie van Trente dat er tussen 1545 en 1563 werd gehouden. Dit concilie zette de contrareformatie in en nam belangrijke besluiten zoals het oprichten van seminaries, de uitgave van een catechismus en de verbetering van het missaal en het brevier.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.