1. Verona

De Wandelgek is in het najaar van 2000 zijn backpackreis door Italië (per trein, bus en boot) begonnen in Verona. Daar heeft hij 2 dagen doorgebracht en de volgende sites bezocht: Castel S. Pietro, Teatro Romano, Ponte S. Pietro, Piazza dei Signori, Torre dei Lamberti, Piazza Erbe, Casa di Giuletta, Arche Scalligeri, Piazza Bra, De Arena, Ponte Scalligeri en de Giardino Giusti. Verona is een hele mooie en relaxte stad…

[galobj viewid=324]

Verona is een stad in Noord-Italië en is hoofdstad van de gelijknamige provincie Verona in de regio Veneto. De stad ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua. In 2001 had de stad 243.500 inwoners. De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Adige stroomt door Verona. Er zijn veel bruggen over deze rivier, zoals de Ponte Catena, de Ponte Risorgimento, de Ponte Scaligero, de Ponte Vittoria, de Ponte Garibaldi, de Ponte Nuovo, de Ponte Navi, de Ponte Pietra en de Ponte Aleardi.

Veel transport van goederen gaat door Verona heen, door een gunstige ligging ten opzichte van Centraal-Europa, aan de Brennerweg.

Al in de Romeinse tijd was de stad belangrijk, mogelijk stond zij eerder al onder Etruskische invloed. De Romeinen gebruikten Verona als uitvalsbasis voor hun veldtochten naar het noorden, over de Alpen. Na Rome heeft Verona de meeste bouwwerken uit de Romeinse periode. In 1239 overstroomde de stad, waarna zij herbouwd werd.

Een groen pigment dat onder meer bij Verona wordt gewonnen, de zogenaamde groene aarde of terre verte, wordt al sinds de oudheid gebruikt bij de vervaardiging van fresco’s. Een steensoort die in de omgeving wordt gewonnen, Rosso di Verona, is bij de bouw van veel belangrijke gebouwen in de regio van Verona gebruikt.

Bezienswaardigheden in en rondom Verona

 • Het Romeinse amfitheater uit de 1e eeuw na Christus, de Arena, is het op twee na grootste amfitheater in de wereld: alleen het Colosseum in Rome en het amfitheater in Capua zijn groter. Het heeft een uitstekende akoestiek, die per ongeluk ontdekt werd in 1913 toen een operazanger wilde oefenen op zijn rol als Radames in Aida. Sindsdien wordt er elk jaar in de zomer het Operafestival Verona gehouden. De Arena biedt plaats aan ongeveer 20000 toeschouwers, van wie het merendeel nog op de originele stenen zittingen plaats kan nemen.
 • De Arche Scaligere, een indrukwekkende groep van vijf Gotische monumenten van de machtige della Scala dynastie, die van 1262 tot 1382 heerste over Verona en een groot deel van Noord-Italië.
 • De Ponte Pietra, een Romeinse brug uit de 1e eeuw v. Chr.
 • De basiliek van San Zeno is bijzonder omdat deze nog de oorspronkelijke deuren uit 1037 en 1130(?) heeft. Verder bevat deze basiliek fresco’s uit de 13e en 14e eeuw. Het altaarstuk is van Andrea Mantegna. Zeno, een heilige uit de 4e eeuw, is de beschermheilige van Verona.
 • Het Castel San Pietro, een Middeleeuws kasteel (ooit een strategisch belangrijke vesting, in handen van de machtige Visconti-familie) op de gelijknamige heuvel aan de oostelijke oever van de Adige rivier met adembenemend uitzicht op het oude centrum.
 • Het Piazza Bra, het plein waar de arena staat.
 • Het Piazza delle Erbe, een middeleeuws plein vlakbij het oorspronkelijke Romeinse forum.
 • Het Piazza dei Signori, een plein ontwikkeld in de bloeiperiode van Verona, tijdens de heerschappij van de Scaligeri. Het plein is omgeven door historische, monumentale gebouwen en kerken. In het midden van het plein staat een beeld van Dante Alighieri, één van de grootste dichters en schrijvers uit de Middeleeuwen, bekend van La Divina Commedia.
 • De Gotische kerk van Sint-Anastasia.
 • De Casa di Giulietta: Shakespeares Romeo en Julia speelt zich af in Verona. Hoewel hij zelf nooit de stad heeft bezocht, heeft hij haar veel bekendheid gegeven met dit werk. Het personage van Julia is gekoppeld aan een echte vrouw, die in de Via Capello heeft gewoond. Haar huis staat er nog, maar het balkonnetje is er in de jaren 30 aan vast gebouwd. Op de binnenplaats staat een bronzen beeld van de jongedame. Een legende wil dat wie haar rechterborst beroert geluk in de liefde zal kennen.
 • De Zoo di Verona, de dierentuin
 • Het Castelvecchio (kasteel) en de Ponte Scaligero (brug).
 • De Torre dei Lamberti
 • Het Teatro Romano, een Romeins theater uit de 1e eeuw voor Chr.
 • Verona was tevens de verblijfplaats van Romeo en Julia, het beroemde liefdeskoppel.

Musea

 • Museo di Castelvecchio
 • Palazzo Forti
 • Museum voor volkskunsten
Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.