5b. Amalfi

Amalfi is en stuk groter dan Atrani maar lang niet meer zo groot als het ooit geweest is. In zijn hoogtijdagen (de tijd van de Amalfitaanse Zeerepubliek, had het stadje tussen de 30.000 en 60.000 inwoners. De voor dit kleine stadje uitermate grote dom getuigt nog van dit rijke verleden, toen Amalfi streed met Venetië en Genua om de macht over de wateren van de Middellandse Zee.

Panorama van Amalfi...

Panorama van Amalfi…

Tegenwoordig is de Costiera Amalfitana en zeker ook de omgeving van Amalfi een schitterend wandelgebied.

Amalfi is een stad aan de Amalfikust in de provincie Salerno en de regio Campanië in Italië. Het is een kleine, toeristische stad met ongeveer 5400 inwoners. De stad is opgenomen in de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. Vroeger was de stad een belangrijk handelscentrum en een stadstaat, zie Republiek Amalfi.

Geografie

Amalfi ligt aan de Westkust van Italië op een schiereiland, ongeveer 20 kilometer ten westen van Salerno en 30 kilometer ten zuiden van Napels. De geografische coördinaten zijn 40° 37′ N. en 14° 35′ O. De provincie waarin de stad ligt is vruchtbaar en staat bekend om de productie van citroenen en de daarvan gemaakte drank limoncello. De stad wordt omsloten door steile bergwanden.

Bezienswaardigheden

  • Duomo di Amalfi. kathedraal van Amalfi

[galobj viewid=355]

Verkeer en vervoer

Amalfi is bereikbaar vanaf Napels via de A3 en de SP1 en vanaf Salerno via de A3 en de SS163. Dichtsbijzijnde luchthaven is de Luchthaven Napels.

Trivia

Oscar Wildes komedie Lady Windermere’s Fan (nu getiteld A Good Woman) speelt zich af in het Amalfi van 1930.

Republiek Amalfi

Kaart van Amalfi...

Kaart van Amalfi…

De republiek- of hertogdom Amalfi (Italiaans: Repubblica di Amalfi of Ducato di Amalfi), in de Campanische stad

Amalfi, was een van de maritieme republieken die Italië heeft gehad. De voornaamste andere republieken waren Pisa, Genua en Venetië. Hoewel Amalfi een republiek was, werd het bestuurd door een hertog.

 

 

Geschiedenis

Repuliek Amalfi in het jaar 1000...

Repuliek Amalfi in het jaar 1000…

Het was de eerste maritieme republiek van Italië. In de 9e, 10e en 11e eeuw was Amalfi, met ongeveer 30.000 inwoners, na het destijds Islamitische Palermo, de grootste stad van Italië. Zij beheerste in haar gloriejaren de handel van de Westelijke Middellandse Zee. Napels was haar grootste handelsconcurrent.

De stad heeft haar macht te danken gehad aan de intensieve contacten met Egypte en Byzantium, die nog dateerden uit de tijd dat Amalfi Byzantijns bezit was. Het lukte de stad met behulp van haar zeevloot de machtspositie van de Arabieren over te nemen en zij stichtte handelposten in Zuid-Italië en het Midden-Oosten. Een van de getuigenissen van de grootsheid van Amalfi is de Tabula de Amalpha, een codex van wetten die de hele Middeleeuwen lang geldig bleef en de regels van het maritieme recht beschreef.

In het jaar 1037 werd de republiek geannexeerd door Normandiërs onder leiding van Robert Guiscard, waarna een periode volgde waarin de Amalfitanen enkele keren in opstand kwamen tegen de overheersing. In 1131 werd hier een eind aan gemaakt door koning Rogier II van Sicilië. In 1135 en in 1137 werd Amalfi door de republiek Pisa geplunderd.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.