4. Salerno

Zicht op Salerno...

Zicht op Salerno…

Salerno is een havenstad in Campanië, Italië, hoofdstad van de provincie Salerno in het zuiden van Italië. De stad ligt in de omarming van de Golf van Salerno, op het zuiden gericht. De steile bergen aan de noordzijde bieden goede beschutting. In 2005 had de stad 138.794 inwoners.

Salerno_(FS-Station)

Station van Salerno…

 

 

 

Lungomare, de boulevard van Salerno...

Lungomare, de boulevard van Salerno…

 

 

Vanuit Salerno reden er blauwe Sita bussen van en naar de Amalfitaanse kust en er was een treinstation voor treinen naar het noorden en zuiden. Prima uitvalsbasis. Verder heeft Salerno een moderne goederenoverslag haven.

 

Geschiedenis

De Romeinen vonden hier een goede aanlegplek, stichtten de stad en werden opgevolgd door de Longobarden die er in de 8e eeuw al een versterkt kasteel neerzetten. Uit de middeleeuwen is veel bewaard gebleven, dus ook veel kerken in diverse bouwstijlen, onder andere de Dom (met de voorhof). Mattheus, aan wie de kerk is gewijd, is terug te vinden in een mozaïek uit 1260 boven de hoofdingang. Vanaf de ruïne van het kasteel heeft men een goed uitzicht op de stad en achterliggende bergen.

Waar de stad historisch het meest om bekendstaat, is het feit dat de koning van Italië, die in 1943 uit Rome ontsnapte nadat Italië vredesonderhandelingen had gevoerd met de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog, hier een onderkomen vond. Een korte zogenaamde “regering van het zuiden” werd in de stad gevestigd. Enkele van de geallieerde landingen gedurende Operation Avalanche (Engels voor operatie lawine, de invasie in Italië) vonden dicht bij Salerno plaats.

Ligging

Station Salerno...

Station Salerno…

Salorno ligt ten zuiden van Napels. Salerno is de belangrijkste stad van de Amalfikust, het deel van de kust van de Tyrreense Zee gelegen ten westen van Salerno waar bekende steden als Amalfi en Positano aan liggen. Ten zuiden ligt het belangrijkse Romeinse Paestum. Nog verder zuidelijker bevindt zich de Kust van Cilentana met de plaatsen Agropoli tot Sapri.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.