Indian Summer in Nederland (2014)

Langs de IJssel...

Langs de IJssel…

Het was een mooie zomer dit jaar, maar daarna begon een geweldige nazomer die tot diep in de herfst zijn invloed deed gelden. De echte herfst begon dit jaar pas op 3 november. 1 november was gewoon een volop zomerse dag met blauwe luchten, nauwelijks wind en een temperatuur van 21 graden Celsius in Oost Nederland. Zuid Nederland was nog een graadje warmer zelfs.

Sinds 1848 wordt in Nederland door het KNMI in De Bilt de temperatuur gemeten. Om 12.00u ‘s middags werd daar op 1 november 2014 een temperatuur van 17,4 graden gemeten en dat is de warmste temperatuur die ooist op deze datum werd gemeten.

2 november was een aantal graden koeler, maar nog steeds erg warm voor de tijd van het jaar.

Op 1 en 2 november trok De Wandelgek al wandelend en fotograferend door Oost Nederland in de nabijheid van Deventer.

Indian Summer

20141101_124726We kennen het begrip Indian Summer van de Noordoostkust van de Verenigde Staten. Daar vind om de paar jaar dit verschijnsel plaats, waarbij de temperaturen heel laat in het jaar nog warm zijn en waarna er heel snel een herfst of zelfs winter temperatuur volgt. Daardoor reageert de natuur geschokt op die wisselende omstandigheden en dit veroorzaakt de beroemde felrood gekleurde bladeren aan de bomen (veel roder dan in jaren waarin de zomer en herfst geleidelijker in elkaar overgaan en ook veel roder dan in Europa en Nederland, waar we het verschijnsel Indian Summer niet kennen). Tot aan de herfst van 2014 tenminste.

De Wandelgek wandelde twee dagen door een natuur die duidelijk van slag is. Overal zijn herfstkleuren te zien in de bomen, maar deze lijken feller dan anders. Er poppen ook volop paddenstoelen op wat toch echt een teken is dat de herfst is begonnen. Maar zoals gezegd: de lucht is knalblauw, de temperatuur zomers, de mensen lopen in T-shirt en korte broek en de planten lijken te denken dat de Lente weer is begonnen. Overal bloeien uitbundige boeketten veldbloemen in grote aantallen, bijvoorbeeld in de uiterwaarden van rivier de IJssel, of op de vele Landgoederen rondom Deventer.

Hieronder volgt een impressie van hoe Nederland er bij ligt tijdens deze hopelijk unieke Indian Summer, want alhoewel de natuur prachtig is om te zien, lijkt het er op dat het klimaat daadwerkelijk warmer wordt en ik betwijfel of de oorzaak daarvan zo natuurlijk is…

Lente in de herfst

Hup naar buiten! Het is zomer!!!

Hup naar buiten! Het is zomer!!!

Door de warme zomer en door het daaropvolgende extreem warme begin van de herfst, zijn veel kruidachtige planten weer gaan bloeien. Blauwe Korenbloemen, Brandnetels, Margerietjes, Klaprozen, Paardenbloemen, Distels, Klaver en Madeliefjes bloeien volop…

Tussen de bloemen in november...

Tussen de bloemen in november…

Kleurenpracht van het bladerdek

Je loopt door het bos en plotseling zie je een open plek waar de zon naar binnen schijnt op de goudgele bladerkronen der bomen. Verderop is de bodem bedekt met bruin rottend blad en hangen aan een bijna kaal takje nog een paar rode groene en gele blaadjes die een caleidoscoop aan kleuren vormen, steeds scherper naarmate de zon lager aan de einder staat…

 

Paddestoelen in alle vormen en maten

In het bos op vochtige plekken op rottende boomstronken, tussen de wortels van hoge woudreuzen omringd door half vergaan blad en op afgebroken takken of tegen de boomstammen aangekleefd. Overal vind je ze. Zwammen, boleten, elvenbankjes, eekhoorntjesbrood en morieljes, kortom paddestoelen. Met een beetje fantasie gaat er zo meteen ergens een deurtje of een raampje open en zwaait er een puntmuts door de lucht…

De herfst nadert

‘s Avonds kolken er geschilderde wolken door deze oerhollandsche lucht. Er hangt een zweem van verandering. De herfst komt…

 

 

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.