Etappe 4 (12-08-2012): Berg > Meerssen > Kasen > Bunderbos > Geulle > Moorveld > Schietecoven > Raar > Houthem > Berg (28 km)

De laatste dag (en jawel, het zwaarst voor het eind). De laatste loodjes zeg maar. De wandeling van 28 km (“De Groevenroute“) gaat langs de Groeve Curfs, De Dellen met z’n prachtige flora en fauna, Meerssen en Humcoven naar Kasen, waar in Cafe Bergrust bovenop de Kruisberg, de 1e rust (en stempelplaats) is.

De Groeve Curfs staat thans onder beheer van het Limburgs Landschap, die tracht de natuur in de groeve in goede banen te leiden. Onlangs is er een pad rondom de groeve opengesteld en het is de bedoeling in de toekomst de groeve open te stellen voor het publiek. Tijdens deze wandeling is de groeve goed te zien door de bomenkap, die er heeft plaatsgevonden.

Vanaf Kasen gaat de wandeling door het Bunderbos naar Geulle.

Het Bunderbos is een hellingbos met vele bronbeekjes, die de ondergrond vaak iets vochtig en soms drassig maken, hierdoor heeft zich in het Bunderbos een aparte flora en fauna ontwikkeld. De smalle kronkelende bospaadjes maaken het erg leuk om door dit bos te wandelen. In en rondom de bronnen van het Bunderbosleven zeldzame vuursalamanders. Het zijn zwarte landsalamanders met felgele lengtestrepen. Hun voedsel bestaat uit regenwormen en naaktslakken. De meanderende Hemelbeek is over een gedeelte rechtgetrokken om het water van de omliggende gebieden snel af te voeren, waardoor het minder moerassig is. Om sommige gebieden drassig te houden heeft men de beek op sommige plekken verlegd en meanders ingebracht. Zo kan de beek weer vrij door het landschap kronkelen en wordt het water langer vastgehouden in het gebied. Hiervan profiteren planten, zoals de echte koekoeksbloem, slanke sleutelbloem, herfsttijloos, pinksterbloem en gewone dotterbloem.

[galobj viewid=129]

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.