Landkaart Zijderoute

De Zijderoute is een van de oudste handelsroutes ter wereld en bestaat eigenlijk uit meerdere aan elkaar “geknoopte” routes die samen De Zijderoute vormen. Zelf heeft De Wandelgek in 2001 Istanboel bezocht en ook Venetië, beiden startpunten van De Zijderoute. In 2004 heeft De Wandelgek grote delen van De Zijderoute in Centraal Azië bereisd, startend in Kazachstan en verder via Xinjiang in China door Kirgizstan en Oezbekistan naar Turkmenistan.

Imagemap alt Kazachstan: 1. Almaty/Alma Ata Kazachstan: 2. Treinreis over de Khazakse Steppen Xinjiang: 1. Urumqi Xinjiang: 2. Wandelen bij het Tian Chi/Hemelse meer Xinjiang: 3. Turufan/Turpan Xinjiang: 4. De Turpandepressie Xinjiang: 5. Treinreis langs Taklamakan en Tien Shan Xinjiang: 6. Kashgar Xinjiang: 7. Reis over de Karakoram Highway Xinjiang: 8. 2 wandelingen bij het Karakul meer Xinjiang: 9. / Kirgizstan 1. Reis over de Torugart pas naar de Tash Rabat Karavaan Seraï Kirgizstan 2. Wandelen bij de Tash Rabat Karavaan Seraï Kirgizstan 3. Naryn e.o. Kirgizstan 4. Wandelen en kamperen bij het Song Kul meer e.o. Kirgizstan 5. Bishkek Kirgizstan 6. Reis van Bishkek via de Ala Bel pas en tunnel naar de Suusamyr vallei Kirgizstan 7. Wandelen in de Suusamyr vallei Kirgizstan 8. Het Toktogul stuwmeer en de rivier de Naryn Kirgizstan 9. Ferganavallei: Özgon Kirgizstan 10. Ferganavallei: Osh Oezbekistan 1. Ferganavallei: Fergana Oezbekistan 2. Ferganavallei: Margilan Oezbekistan 3. Tashkent Oezbekistan 4. Samarkand Oezbekistan 5. Sachrisabz Oezbekistan 6. Boechara Oezbekistan 7. Omgeving van Buchara Oezbekistan 8. Woestijntocht naar Khiva Oezbekistan 9. Khiva Turkmenistan 2. Konye Urgench Turkmenistan 3. Ashgabat Turkmenistan 1. Dashoguz
De vele bronnen die ik heb achterhaald verschillen bijna allemaal als het gaat om het weergeven van wat onder de Zijderoute valt en wat niet. Zo zijn er bronnen de Venetië als startpunt nemen, en anderen starten pas bij Alexandrië of Istanboel. Ook Khiva en Konye Urgench worden door sommige bronnen wel genoemd en door anderen uitgesloten. Ik tel ze wel mee, m.n. ook omdat de reis van de Polo’s deze twee steden zeer dicht heeft genaderd. Er was namelijk een route die noordwaarts om de Kaspische zee liep.

De volledige route loopt van Istanboel in Turkije en van Venetië en Alexandrië in Italië naar Xian in China:

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.