Terug naar: Het Overzicht van etiketten

tuskerVooral Kenia met zijn hoge ligging en ligging op de evenaar zorgt voor perfecte groeiomstandigheden voor hop en gerst. De Britse kolonisten in Kenia waren er snel bij om dit in de jaren ’30 te ontdekken. De Britten probeerden hun vroegere manier van leven te kopiëren en wel inclusief het genieten van premium ales, pils en stout. Zij brachten brouwapparatuur en ervaren brouwers mee uit Engeland om dit te bereiken. Twee van deze mannen waren George en Charles Hurst. Ze waren voormalige goudzoekers en landbouwers. De broers registreerden hun Eastern African Breweries op 8 december 1922. In het begin was hun bedrijf klein, lokaal en werkte men zeer hands-on. Ze gebruikten kleine koperen ketels, verwarmd door lokale Kuni branden. Al het bier werd met de hand gebotteld en de eerste bestelling van tien dozen ging naar de General Manager van het Stanley Hotel. De naam van dit eerste brouwsel/bier lijkt verloren te zijn gegaan.

Hemingway...

Hemingway…

 

Het Stanley Hotel is een zeer bekend hotel dat koningen, koninginnen en ook romanschrijver / avonturier Ernest Hemingway tot z’n gasten mocht rekenen. Hemingway was een frequente bezoeker van Kenia om er op olifanten en ander wild te kunnen jagen. Van Tusker werd gezegd dat het Hemingway’s favoriete bier was.

Ernest Hemingaway met een dode leeuw als jachttrofee...

Ernest Hemingaway met een dode leeuw als jachttrofee…

 

 

 

Hemingway met panter...

Hemingway met panter…

 

Hemingway was een fervent jager en liet zich regelmatig met geschoten dieren of zijn geweren fotograferen…

 

Achteretiket van Tusker bier...

Achteretiket van Tusker bier…

Het achter label van de Tusker fles verklaart dat het bier is vernoemd naar de olifant die een van de makers van de drank heeft gedood.

Het verhaal begint in 1923 op een boerderij in de Tanzaniaanse Ngorongoro-krater:

 

 

De verwaarloosde boerderij omvatte weinig meer dan een roedel al even verwaarloosde Australische kangaroe jachthonden. Hun meester, Captain G.H.R. (George) Hurst, was vlak na het einde van WO I als boer in deze boerderij gaan wonen, in de hoop dat hij de Custodian of Enemy Property (een instituut dat eigendomsclaims door de oorlog ontstaan behandelde) kon overtuigen om hem de boerderij aan de andere kant van de krater, die zich door een Duitser was toegeëigend, te laten kopen.

 

Tusker genoemd naar de slagtanden van een Olifant...

Tusker genoemd naar de slagtanden van een Olifant…

Zijn droom om tot aan het einde van zijn dagen te leven in die wilde en glorieuze arena (de krater) mondde uit in een tragedie, toen zijn aanvraag om juridisch eigenaar te worden werd afgewezen in het voordeel van Sir Charles Ross. Hurst, misschien om zijn teleurstelling te verwerken, vertrok voor een jachtsafari en werd gedood door een olifant ergens aan de kust van Tanganyika (nu Tanzania).

Etiket tekst van Tusker bier...

Etiket tekst van Tusker bier…

 

 

 

Dit was overigens niet Hurst‘s eerste negatieve ervaring met de wilde dieren van Oost-Afrika. Hij was blijkbaar al eens gebeten door een leeuw enkele maanden voorafgaand aan zijn definitieve einde op de slagtanden van Tusker.

 

 

De naam van het bier

Waar kun je beter een Tusker drinken dan midden op de Serengeti?

Waar kun je beter een Tusker drinken dan midden op de Serengeti?

Tusker – het bier in de schaduw van de Kilimanjaro – is over de hele wereld bekend. Het werd genoemd naar de met grote slagtanden gewapende mannelijke olifanten (Engels voor slagtanden = Tusks), die in Oost-Afrika inheems zijn. Dit soort olifant vertrapte mede-oprichter George Hurst, om hem daarbij te doden tijdens een jachtpartij in 1923. Ter nagedachtenis aan zijn tragische dood werd deze beroemde pils/lager die hij had geholpen te brouwen omgedoopt tot “Tusker”. De unieke pils/lager werd zo al snel een deel van Oost-Afrika’s tradities, net als de safari zelf.

Tusker

 

Op elk etiket van Tusker pils/lager staan de woorden “Bia Y Angu Nchi Yangu“. Dat is Swahili voor “Mijn bier, mijn land“.

 

 

 

Terug naar: Het Overzicht van etiketten

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter

Comments

Tusker — 1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>