Terug naar: Het Overzicht van etiketten

OSH_Export_English_logo_LRWaarom heeft dit etiket deze afwijkende 8 kantige vorm en waarom is het roodbruin van kleur met gouden randjes? En waarom is het genoemd naar een oude gespikkelde kip (=”Old Speckled Hen”) ?

We beginnen het verhaal niet bij een oude, gespikkelde kip, maar bij een oud Brits automerk, namelijk Morris Cowley.

 

 

 

Morris Motors Limited

1924 Morris Cowley Bullnose Sports...

1924 Morris Cowley Bullnose Sports…

Morris Motors Limited is een Britse fabrikant van motorvoertuigen. Hoewel later samengevoegd in grotere organisaties, bleef de naam Morris in gebruik tot 1984 toen de Austin Rover Group van British Leyland besloot zich te concentreren op het populairdere merk Austin.

Morris Motors begon in 1912 toen fietsfabrikant William Morris de verkoop, verhuur en reparatie van auto’s uitbreidde met de fabricage van auto’s. Hij was van plan een nieuwe lichte auto samen te stellen uit ingekochte onderdelen. Op deze manier was hij in staat om eigenaar te blijven d.m.v. het uitsluitend doen van investeringen met behulp van zijn eigen kapitaal.

 

Morris Cowley Bullnose 1926

Morris Cowley Bullnose 1926

Een fabriek werd geopend in 1913 in de voormalige Oxford Military College in Cowley, Oxford, Verenigd Koninkrijk, waar de eerste auto van Morris, de 2-zits Morris Oxford “Bullnose” werd geassembleerd. Bijna alle belangrijke onderdelen waren aangekocht.

Morris Cowley

Morris Cowley was een naam die werd gegeven aan verschillende auto’s geproduceerd door Morris Motors Limited 1915-1958. Hieronder twee voorbeelden:

Morris Fifteen-Six 2006cc April 1935

Morris Fifteen-Six 2006cc April 1935

Morris Cowley 1927

Morris Cowley 1927

 

 

 

 

 

 

 

MG

MG L2 1933

MG L2 1933

MG is een Britse autoconstructeur uit Longbridge. MG betekent eigenlijk Morris Garages, die in eerste instantie een dealer was voor Morris en ook eigendom was van William Morris, en later Lord Nuffield. Toen Cecil Kimber general manager werd in 1922 begon het bedrijf met aanpassingen aan de standaard Morris Cowleys zoals het verlagen van het chassis en het aanbrengen van een meer sportieve carrosserie. Deze sportieve auto’s kregen voor het eerst het label MG.

 

 

Owld Speckled Un: de auto

Old Speckled Hen...

Owld Speckled Un…

Old Speckled Hen dankt zijn naam aan een MG auto die werd gebruikt als een vervoermiddel voor de werknemers in de MG-fabriek. Omdat de auto nog wel eens buiten bij de verfhallen werd geparkeerd, raakte deze na meer dan een jaar dienst, bedekt met vlekjes verf en krijgt hij daardoor bekendheid in de stad en de bijnaam “Owld Speckled ‘Un”.

OSH MGcar

 

 

Owld Speckled Un

Owld Speckled Un

Old Speckled Hen: het bier

Old Speckled Hen Abingdon 1929-1979

In 197oldspeckledhen9 werd aan brouwerij Morland door MG gevraagd om een herdenkingsbier voor het 50-jarig bestaan ​​van de fabriek te brouwen.

Daniel O’Leary, een kuiper en voormalige brouwer, ontwikkelde het recept voor het bier. Ian Williams was een personeelsfunctionaris bij de MG-fabriek in Abingdon in 1979 en hij was het die het gebruik van de naam voor de nieuwe bruine ale (brown ale) bedacht. Hij vertaalde “Owld Speckled ‘Un” naar “Old Speckled Hen”.

Op het etiket stond o.a. het MG Logo. Het huidige logo is een afgeleide van dit achthoekige MG logo. Ook de roodbruine kleur en de goudkleur zijn in latere versies van het MG logo terug te vinden. Vergelijk het MG logo met dat van Old Speckled Hen bier:

MG LogoOSH_Export_English_logo_LR

 

 

 

 

 

 

morland_-_old_speckled_hen

De gehele familie van Hen bieren...

De gehele familie van Hen bieren…

Old Speckled Hen is een Engels bier van de brouwerij Morland, nu eigendom van de Greene King Brewery. Old Speckled Hen werd voor het eerst gebrouwen in 1979 in Abingdon, Oxfordshire, om de 50ste verjaardag van de MG autofabriek te herdenken. Sinds 2000, toen Greene King de Morland brouwerij kocht en de Abingdon brouwerij sloot, wordt het gemaakt in de Greene King’s Bury St Edmunds brouwerij. Het is verkrijgbaar in meer dan twintig landen in flessen, blikken en op de tap van het vat. Het merk is uitgebreid naar Old Crafty Hen, een 6,5% alc. ale en Old Golden Hen, een goudgekleurde 4,1% alc. bier.

 

 

 

Terug naar: Het Overzicht van etiketten

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter

Comments

Old Speckled Hen — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>