Terug naar: Het Overzicht van etiketten

De etiketten van Delirium Tremens en ook Delirium Nocturnum (en andere bieren van deze brouwerij) vallen op door de aanwezigheid van roze olifanten. Waarom olifanten, waarom roze en waar komt dit idee vandaan?

Als je goed kijkt naar de vorm, houding en kleur van de olifanten, dan is mijn oudste associatie die met “De parade van de roze Olifanten” uit de in 1941 door Disney uitgebrachtte animatiefilm Dumbo.

Het verhaal van deze film gaat over een olifantje dat met te grote oren wordt geboren en daardoor een verschoppeling wordt, door iedereen verlaten behalve door een muis (een zeer onwaarschijnlijke keus voor een olifant om bevriend mee te raken). Na een mislukt circusoptreden waarbij Dumbo over zijn oren struikelt en nadat zijn moeder die hem probeert te beschermen gevangen wordt gezet, wordt Dumbo erg verdrietig, krijgt de hik en moet wat drinken.

 

 

 

 

 

 

 

Het drinkwater is echter vermengd geraakt met een grote hoeveelheid alcoholische drank en nadat zowel Dumbo als de muis in het water zijn terechtgekomen bedwelmt de alcohol hun geest. Dit is het moment waarop de uiterst vreemde hallucinatieve droom met de “Parade van de Roze Olifanten” zich afspeelt.

 

 

 

 

 

 

 

Nadat Dumbo de volgende ochtend weer wakker wordt uit zijn hallucinatieve droom, blijkt hij zich hoog in een boom te bevinden en komt hij er achter dat zijn oren die eerst een handicap leken, in de vorm van vleugels hem wereldberoemd en geliefd bij het publiek kunnen maken.

Het idee van de aan drank en hallucinatie gekoppelde roze olifanten is daarna vaker gebruikt en de uitdrukking roze olifanten zien is de inspiratie voor de etiketten van Delirium Tremens en Delirium Nocturnum…

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot volgt hier de beroemde scene uit Dumbo met de Roze Olifanten…

Terug naar: Het Overzicht van etiketten