Verenigd Koninkrijk

Vlag Verenigd KoninkrijkHet Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is een land en een staat in West-Europa gelegen tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan, met ongeveer 60,6 miljoen inwoners. In de moderne geschiedenis heeft deze staat als grote mogendheid een belangrijke rol gespeeld.

 

 

Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier gebieden:713px-EU-United_Kingdom

1. Engeland in het zuiden (50.714.000 inwoners);
2. Schotland in het noorden (5.108.000 inwoners);
3. Wales in het westen (2.977.000 inwoners);
4. Noord-Ierland in het noord-westen (1.733.000 inwoners).

De eerste drie, Engeland, Schotland en Wales, vormen samen het eiland Groot-Brittannië, Noord-Ierland is het noordoostelijk deel van het Ierse eiland.

 

 

Kaart van Groot-Brittanie en Noord-Ierland...

Kaart van Groot-Brittannië en Noord-Ierland…

De vier gebieden hebben nog altijd een duidelijk herkenbare culturele, maar deels ook politieke identiteit, die hoorbaar is in de verschillende talen en dialecten die er gesproken worden, zichtbaar in onder meer vlaggen, bankbiljetten en plaatsnaamborden, en voor de bevolking bovendien voelbaar in recentelijk tot stand gekomen vormen van beperkt zelfbestuur in Noord-Ierland, Schotland en Wales. Dit alles laat onverlet dat in internationale betrekkingen alleen het soevereine Verenigd Koninkrijk een rol speelt. In de strikte betekenis van ‘onafhankelijke staat’ zijn de ‘landen binnen het koninkrijk’ geen landen, maar in een wat ruimere betekenis van ‘begrensd gebied met een politieke identiteit’ wel. Gebruikmakend van deze dubbele betekenis kan het Verenigd Koninkrijk worden aangeduid als ‘vier landen in één land’.

Sateliet foto van Groot Brittanie en Noord-Ierland...

Sateliet foto van Groot Brittanie en Noord-Ierland…

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter

Comments are closed.