772fc740-b8b7-012f-2b7e-005056942d16

Kuifje_in_TibetToen De Wandelgek nog op zeer jeugdige leeftijd was, las hij ooit het boek “Kuifje in Tibet” en daarna wist hij dat hij ooit deze magische streken zou bezoeken. Kuifje in Tibet begint in Zwitserland om de lezen vervolgens naar India, Nepal en uiteindelijk Tibet mee te nemen. In Kathmandu bezoekt Kuifje een aantal monumenten en worden plaatselijke gebruiken aan de orde zoals het drogen van rode pepers op de grond en het dragen van goederen op de rug. Vervolgens wordt er naar Tibet gewandeld en wordt o.a. een klooster bezocht. Een geweldig mooi getekend boek met op de een of andere manier een overweldigend mooi gebruik van “wit”.

 

Tintin_01In Kathmandu kun je in de wijk Thamel in de kleine naaiateliertjes prachtige designs vinden voor een eigen Kuifje T-shirt.

Kuifje T-shirt uit Thamel in Kathmandu...

Kuifje T-shirt uit Thamel in Kathmandu…

 

 

 

 

 

De Friendship Highway

KUIFTIBEDe Friendship Highway (ook bekend als de ChinaNepal Highway, Chinees: 中 尼 公路; pinyin: zhongni Gonglu) is een 800 kilometer (500 mijl) lange toeristische route die de hoofdstad van Tibet; Lhasa verbindt met de Chinees / Nepalese grens bij de ChineesNepaleseFriendship Bridge” tussen Zhangmu en Kodari. De weg omvat het westelijke deel van de China National Highway 318 (ShanghaiZhangmu) en deze kruist drie passen van meer dan 5.000 m. hoogte, alvorens af te dalen tot 1.750 m. bij de grens.

Vanuit Lhasa, volgt de Friendship Highway ongeveer 60 km. de rivier Kyi Chu, tot aan de samenvloeiing met de Yarlung Tsangpo Rivier (Brahmaputra in India) bij Chushul. De belangrijkste route gaat verder langs de Yarlung vallei tot aan Shigatse, de tweede stad van Tibet en voorheen het thuis van de Panchen Lama (Tashilhunpo klooster). Een zijtak kruist de Yarlung Tsangpo bij Chushul en kruist de 4800 m hoge Gampa La pas, en passeert vervolgens het prachtige turkooise, heilige meer Yamdrok Yutso om daarna de 5045 m hoge Karo La pas over te steken, aan de voet van de Noijin Kangsang. Tot slot volgt de weg stroomafwaarts de vallei Nyang Chu via Gyantse (derde stad van Tibet) tot Shigatse.

Vanuit Shigatse, gaat de weg verder in westelijke richting, parallel aan het dal van de Yarlung Tsangpo. De weg loopt eerst naar Lhatse en splitst net voorbij Chapu, waar de China National Highway 219 naar het westen en stroomopwaarts blijft gaan om eindelijk de Brahmaputra / Indus splitsing over te steken in de buurt van de heilige Mount Kailash en Lake Manasarovar, om vervolgens verder naar Ali in Gar County te lopen.

De Gyatsu La pas (5220 meter hoog, maar tegenwoordig denkt men 5260 meter hoog...)

De Gyatsu La pas (5220 meter hoog, maar tegenwoordig denkt men 5260 meter hoog…)

Vanuit Chapu vlakbij Lhatse, gaat de Friendship Highway, die Highway nummer 318 heeft, verder en draait in zuidwestelijke richting. De Friendship Highway kruist de belangrijkste BrahmaputraGanges splitsing bij de Gyatso La (5260 m., alhoewel het bord 5220 m. aangeeft), de hoogste pas op deze weg. Daarna loopt de weg 1000 meter omlaag de alluviale vlakte van de BumChu op, ook wel bekend als de Arun rivier in Nepal. De snelweg loopt langs Shelkar (New Tingri) en dan door Oud Tingri, beide toegangen tot het Rongbuk klooster aan de noordkant van de Mount Everest.

Mount Everest vanaf Rongbuk...

Mount Everest vanaf Rongbuk…

 

De weg gaat verder naar het zuidwesten, en klimt over de Lalung La pas (5050 m/16, 570 ) en kruist kort daarna de Tong La pas (ook bekend als Thong La, Yakri Shung La of Yakrushong La) (5150 m/16, 900‘), die de waterscheiding markeert tussen de BumChu / Arun en de Matsang Tsangpo / Zon Kosi rivieren. De Friendship Highway daalt dan af langs de Matsang Tsangpo en gaat door Nyalam, waarna de weg steiler omlaag gaat door een smalle canyon naar Zhangmu. De weg eindigt bij de Friendship Bridge op de ChineesNepalese grens op een hoogte van nog slechts 1750 m / 5740 . De voortzetting van de weg tussen de grensstad Kodari en Kathmandu wordt Arniko Rajmarg genoemd.

Het landschap langs de snelweg kenmerkt zich door belangrijke culturele monumenten. De bovenste vallei van de Yarlung Tsangpo (Brahmaputra) rivier, uitgestrekte graslanden en weiden, en uitzicht op de bergen, waaronder vijf van ‘s werelds hoogste toppen: Everest, Lhotse, Makalu, Cho Oyu en Shishapangma, evenals deels onontdekte en nog niet beklommen pieken ten oosten van de Tong La pas die ook nog een hoogte van 7367 meter bereiken bij Labuche Kang.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter