Stroomstoring op reis

Op 27 maart 2015 onstond bij het 380 kV-station van Tennet in Diemen een van de omvangrijkste stroomstoringen ooit in Nederland.

De stroomstoring ontstond 9.30 uur als gevolg van een technisch mankement in een hoogspanningsstation in Diemen. Daar vonden werkzaamheden plaats. De exacte oorzaak van het defect was vrijdagmiddag nog niet bekend.

Een uur later was de storing verholpen, maar het heeft nog lang geduurd voordat de stroomvoorziening in Noord-Holland en Flevoland geheel hersteld was.

Het treinverkeer is zwaar getroffen door de stroomstoring. Zo zal de dienstregeling in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland de hele dag last hebben van de storing.

Ook het vliegverkeer van en naar Schiphol ondervindt last van de storing. Er zijn ongeveer twintig vluchten geannuleerd.

Door de stroomstoring werkten stoplichten op de weg niet. Hierdoor zijn er volgens de veiligheidsregios meer ongelukken gebeurd. Ook matrixborden boven de snelwegen deden het niet.

De stroomstoring had ook gevolgen voor (spoor-)bruggen en sluizen. Inmiddels werkt de sluis bij Enkhuizen weer en kan ook de brug bij Den Oever weer worden bediend.

Door de storing zaten veel mensen vast in liften.

Ook een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam lag plat.

Kortom in onze westerse maatschappij levert een stroomstoring onnoemelijk veel problemen op, maar hoe zit dat eigenlijk in het buitenland en dan vooral buiten Europa?

Tanzania

In Tanzania had De Wandelgek niet veel last van stroomstoringen, omdat hij er backpackte en bijna altijd in een tent sliep. Veel stroom gebruik je dan eigenlijk niet.

Maar op de dag dat De Wandelgek naar huis reisde gebeurde datgene waar tijdens de reis vaak over werd gepraat dan toch.

De Wandelgek was net tteruggekeerd van een een verblijf op Zanzibar (duiken, snorkelen met dolfijnen, mooie strandwandelingen, enzovoorts) en was op het internationale vliegveld van Dar es Salaam wat vroeg aangekomen, waardoor er tijd over was om in het restaurant wat lekkers te gaan eten. Toen hij een lekkere maaltijd had besteld en met wat andere reizigers aan tafel zat te praten over de afgelopen reis door Kenia en Tanzania, klapte opeens de stroom er uit. Het gehele restaurant was aardedonker (buiten was het ook al donker) en in de keuken waren alle magnetrons er mee opgehouden waardoor geen maaltijden konden worden geserveerd. Na even van de schrik te zijn bekomen keek De Wandelgek naar buiten en zag dat de start- en landingsbaan verlichting wel brandde. Maar dat was ook alles. Wat de oorzaak van deze stroomstoring is geweest blijft gissen.

Vietnam

Vietnam_Hanoi_2008_Img0006KL

Een kluwen wol…

In Vietnam waren er echt om de haverklap stroomstoringen en dat is ook niet zo gek als je het ouderwetse, bovengrondse stroomkabel netwerk ziet.

Het bestaat uit houten paal constructies waarin bovenin de stroomkabels zijn bevestigd en zo nu en dan takt er een lijntje af naar een woning of een ander gebouw. Toen ik dit voor het eerst zag dacht ik meteen: En wat als het keihard regent?

In de grote steden zijn die palen met elektriciteitskabels vaak zo volgebouwd met aansluitingen dat de bovenkant iets weg krijgt van een bolletje wol, nadat een kat er een tijdje mee heeft gespeeld.

 

Kruispunt van stroomkabels...

Kruispunt van stroomkabels…

Op kruispunten zie je ware spinnenwebben van kabels boven je hoofd.

Ik heb groot respect voor de elektriciens die bij storingen het zaakje moeten oplossen.

Elektriciens ontwarren het geheel...

Elektriciens ontwarren het geheel…

 

 

 

 

Toen De Wandelgek in Hanoi verbleef, kreeg hij al met drie stroomstoringen te maken.

De eerste keer stond hij onder de warme douche en plotseling springt het licht uit waardoor het pikkedonker werd in de raamloze doucheruimte, waarna de temperatuur van het water drastisch begon te dalen. Na wat vloeke en tieren en daarna met wat meer beleid probeerde hij de kranen te vinden om deze snel dicht te draaien. Daarna de deur vinden om via de slaapkamer wat licht binnen te brengen. Op die slaapkamer begon het inmiddels bloedheet te worden want natuurlijk had ook de airco het opgegeven. Buiten regende het behoorlijk. Mmmm, stroomstoring en regen?!?!

 

Hoe later de avond hoe slechter de foto's...

Hoe later de avond hoe slechter de foto’s…

De tweede keer was een veel grotere en langere stroomstoring ‘s avonds. De Wandelgek was naar een plaatselijk huiskamercafeetje gegaan om wat koude biertjes te drinken. In dit cafeetje stond een grote vrieskist vol van de plaatselijke bieren Tiger en Saigon. Heerlijk, totdat de stroomstoring begon. Al heel snel was het bier niet meer te koelen via de vrieskist (ja Vietnam is ook ‘s Avonds heet en vochtig) en dan ontdek je een plaatselijk gebruik dat ook in cafeetjes met maar kleine koelkasten veelvuldig voorkwam. Het bier lag daar niet gekoeld en was dus lauw. Maar niet getreurd, voor elk probleem heeft de innovatieve Vietnamees een oplossing. Ze schenken je in zo’n geval ee glas Tiger bier in en pleuren het vervolgens vol met ijsklontjes… Raaaahaaahhaaa..!@3!%@ Ik als genieter vanhet edele gerstenat had mijn haren rechtovereind in mijn nek staan van afgrijzen.

Toch, na een paar dagen Vietnam weet je niet beter, want alles is beter dan lauw bier…

Kijk eens boven de weg...

Kijk eens boven de weg…

De derde stroomstoring was de kortste. Deze duurde 10 spannende minuten. De Wandelgek was met wat andere reizigers te voet op weg naar de oude wijk van Hanoi en onderweg werd even gepind bij twee bankautomaten. Nou dan steek je dus je pinpas in de automaat, geeft je pincode en kiest een geldbedrag, waarna je even moet wachten tot eerst je pas, dan je geld en tot slot de bon eruit komt. En precies toen klapte de stroom er uit. En ja hoor daar sta je dan midden in Hanoi bij een automaat die een van de kostbaarste dingen die je op zo’n reis bezit zojuist heeft doorgeslikt en niet van plan is deze terug te geven.

En hoe lang duurt zo’n storing en komt er dan eventueel daarna nog wel iets uit dat apparaat.

Hulp halen lijkt ook geen goed idee, want dat betekent weglopen bij je bankpas en je gepinde geld dat er eventueel ieder moment uit kan komen als de stroom er weer op staat. Maar zo’n storing kan uren duren.

Gelukkig, na 10 minuten was de storing opgelost en jawel de pas en het geld en de bon kwamen netjes naar buiten. PFFFFFFTTT!!!

Hoi An

Een van de leukste stroomstoringen gebeurde in Midden Vietnam tijdens een bezoek aan het authentieke vissersplaatsje Hoi An.

Op een van de prachtige avonden was De Wandelgek naar een gezellig visrestaurantje aan de oever van de rivier die door Hoi An stroomt gegaan. Het was er gezellig en er waren allerlei kleinere gerechten besteld die gedurende de avond werden geserveerd. Plotseling klapte de stroom er weer eens uit. Het was opeens gitzwart in het eerst gezellige restaurantje en ook de keuken was buiten dienst geraakt. Maar toen als duveltjes uit een doosje verschenen de bediening en de koks met in hun handen vele theelichtjes die snel overal op de tafels werden geplaatst. Dit was echt een hele snelle reactie die met uiterste precisie werd uitgevoerd. Blijkbaar was het personeel dit gewend en klapte de stroom hier wekelijks wel een paar keer er uit. Eigenlijk was het restaurant nu nog gezelliger verlicht en was de rivier buiten beter zichtbaar omdat de ogen nu aan zwakker licht wenden. De storing duurde al met al zo’n half uur, waarna alle apparatuur in de keuken en de verlichting weer aansprong. De kaarsjes werden weer snel opgehaald en het etentje kon weer voort.

Concluderend kun je misschien zeggen dat stroomstoringen in Azië en Afrika niet die impact hebben op de maatschappij die deze wel in Nederland hebben, omdat er minder gebruik van stroom wordt gemaakt en ook omdat men creatiever omspringt met een storing, simpelweg door de regelmaat waarin deze voorkomen. Zeg nou zelf in Nederland zijn we hulpeloos als de het netwerk er mee ophoudt.

 

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.