1. Pisa

pisa

Pisa is een stad in Italië nabij de mond van de rivier Arno in de regio Toscane. Het is tevens hoofdstad van de provincie Pisa. De stad telt ongeveer 89.000 inwoners, Pisano (enkelvoud) en Pisani (meervoud) genaamd. De stad is vooral beroemd om zijn “scheve toren”.

 

 

 

 

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Pisa een van de vier maritieme republieken van Italië, samen met Venetië, Genua en Amalfi. In de 12e en 13e eeuw beleefde Pisa zijn glorietijd en veroverde de stadstaat onder andere Sardinië. In 1284 werd Pisa echter verslagen door Genua. In 1406 werd Pisa veroverd door de Florentijnen en was het definitief gedaan met de zelfstandigheid. Het behoorde later tot het Groothertogdom Toscane tot het in 1871 opging in Italië. Zie voor meer informatie: Republiek Pisa.

De wellicht bekendste Pisaan ooit, Galileo Galilei, heeft zijn naam gegeven aan de internationale luchthaven van Pisa, de belangrijkste luchthaven van Toscane. Pisa is verder een vaste stopplaats voor treinen van Rome en verder richting Genua en Frankrijk en terug, en overstapplaats voor bestemming Florence.

[galobj viewid=336]

Bezienswaardigheden

 • Het Piazza dei Miracoli met :
  • Toren van Pisa
  • Duomo Santa Maria Assunta (de dom van Pisa)
  • Baptisterium (doopkerk)
  • Camposanto
 • Piazza dei Cavalieri met:
  • Palazzo dei Cavalieri
  • Standbeeld van Cosimo I de’ Medici, groothertog van Toscane
 • Kerk “Santa Maria della Spina” uit 1323
 • Het 12de-eeuwse fort “Cittadella Vecchia”
 • Orto botanico di Pisa, de botanische tuin
Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.