Theemspad langeafstandswandeling: 2c. Bezoek aan het River and Rowing Museum in Henley-on-Thames

De Wandelgek volgde de rivier een stukje tot aan het River and Rowing Museum …

Er was een grote verrassing, omdat de British Library een tijdelijke tentoonstelling had over ….

ILLUSTRATOREN VAN KLASSIEKE KINDERBOEKEN

Wat een aangenaam toeval :-)))))

De Wandelgek besloot om optimaal te profiteren van deze kans of om Bert in Mary Poppins te quoten: “THIS IS WHAT YOU MIGHT CALL A FORTUITOUS CIRCUMSTANCE.”

Duik in 100 jaar kinderen klassiekers deze zomer op de Rivier & Rowing Museum in Henley. Gezinnen zullen worden uitgenodigd om de magische wereld van het kinderboek illustraties verkennen, in dit prachtige interactieve tentoonstelling van de British Library.

Van mooie en zeldzame eerste uitgaven tot originele illustraties door illustratoren als Quentin Blake, Michael Foreman, Peggy Fortnum en Lauren Child, keert de tentoonstelling terug naar de geliefde verhalen en personages, die steeds opnieuw zijn geïllustreerd en geherinterpreteerd voor verschillende generaties kinderen.

Picture This richt zich op 10 klassiekers: Just So Stories, The Iron Man, Charlie and the Chocolate Factory, The Wind in the Willows, Beertje Paddington, Peter Pan en Wendy, The Hobbit, The Borrowers, The Secret Garden en The Railway Children.

Van 9 van deze klassiekers vinden jullie hieronder een verzameling van originele illustraties, eerste uitgaven, handschriften en tableauteksten zoals zichtbaar op de tentoonstelling.

 

1. Just so stories for little children (1902)


De Wandelgek als een grote en fanatieke Tolkien fan kende de prachtige illustraties van Tolkiens favoriete illustrator Pauline Baynes zeer goed.

Pauline Diana Baynes (Hove, Sussex, 9 september 1922 – 2 augustus 2008) was een Engels boekillustrator, bekend door de illustraties van meer dan honderd boeken, met name die van J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis.

Baynes vertoefde haar eerste jaren in Indië, waar haar vader werkte als commissaris in Agra. Later kwam ze met haar oudere zus naar Engeland om aan haar schoolopleiding te beginnen. Bayens studeerde aan de Slade School of Fine Art, maar solliciteerde later bij het Ministerie van Defensie, waar ze demonstratiemodellen maakte voor instructiecursussen. Dit werk hield ze echter niet lang vol en ze schakelde al vlug over op een afdeling voor kaartenmakers (later zou ze ook de kaarten tekenen voor C.S. Lewis’ Narnia en Tolkiens Midden-aarde).

Baynes is waarschijnlijk het meest bekend geworden om haar illustraties van De Kronieken van Narnia van C.S. Lewis. Ze was ook J.R.R. Tolkiens favoriete illustrator: haar tekeningen verschenen in Boer Gilles van Ham, De Avonturen van Tom Bombadil, Smid van Groot-Wolding en Tree and Leaf. Ze illustreerde ook Bilbo’s Laatste Lied, dat na Tolkiens dood zowel als poster (1974) als boek (1990) werd gepubliceerd.

Baynes tekende ook de covers voor de Britse 1973-editie van In de Ban van de Ring en produceerde een poster van de kaarten van The Lord of the Rings en De Hobbit. Haar favoriete werk was Grant Udens Dictionary of Chivalry, een illustratieproject dat twee jaar in beslag nam om te voltooien, en dat met een Kate Greenaway Medal werd beloond.

Baynes stierf op 2 augustus 2008 op 85-jarige leeftijd.

2. Charlie and the Chocolate Factory (1964)

3. The Hobbit, or, There and back again (1937)

4. The Borrowers (1952)

5. Peter Pan and Wendy (1911)

6. The Railway Children (1906)

7. The Secret Garden (1911)

8. A Bear called Paddington (1958)

 

 

 

En tenslotte

9. The Wind in the Willows (1908)

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *